Utisci korisnika

Pre nepunih mesec dana kupila sam paket kurseva: PRIPREME ZA POLAGANJE CAMBRIDGE INTERNATIONAL DIPLOMA IN BUSINESS. Obično neki opšti utisak formiramo na kraju, ali ja u ovom trenutku želim sa…

Hvala Vam na podršci i moram Vam priznati da ste jako ljubazni. Milan Đelić, Valjevo


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: Bežične i mobilne tehnologije

Modul: Standardi bežičnog umrežavanja

Autor:

Naziv jedinice: Standardi bežičnog umrežavanja


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test standardi bežičnog umrežavanja
- Standardi bežičnog umrežavanja (PDF dokument)Pojam i značaj standarda bežične tehnologije

Komunikacija se može uspešno ostvariti ako sve strane u komunikaciji govore istim jezikom. U svetu računarskih mreža to se naziva specifikacija. Ako specifikaciju prihvati više strana, ili ako dobije sertifikat nekog ovlašćenog tela kojim se odobrava korišćenje, ona postaje standard. Industrijske grane imaju mnoštvo standarda. U bežičnim tehnologijama postoji više (porodica) standarda. Svi uređaji koji podržavaju jedan standard su međusobno kompatibilni (mogu da rade u istom sistemu).

 

Standardi bežičnog umrežavanja

Postoje, grubo, tri osnovna tipa bežičnog umrežavanja koji su danas dostupni:

-          privatne mreže (specifična tehnologija, zaštićena),

-          IEEE 802.11b mreže, i

-          Bluetooth mreže (biće obrađene u zasebnoj nastavnoj jedinici).

Pored toga spomenućemo i Home RF.

 

Privatne mreže

Privatne mreže karakteriše specifična tehnologija, zaštićenost, brzina manja od standardnih žičnih. Nekoliko puta su skuplje od standardnih žičnih. Nestaju pojavom Bluetooth i mreža na standardima 802.11b i 802.11a.

Zajedničko svim standardima bežičnog prenosa je da mogu izdvajati podatke iz signala. Mogu biti: standardi za opštu namenu, i standardi za specijalne namene.

 

IEEE 802.11 standardi

Sredinom devedesetih godina usvaja se IEEE 802.11 standard za bežične komunikacije (ratifikovan 1997.).

Iako je 802.11a standard prvi usvojen, primena počinje 2002. godine i nadmašuje 802.11b u pogledu brzine i propusne moći. Hardver 802.11a standarda nije kompatibilan sa 802.11b standardom (različita frekvencija 5 i 2.4 GHz) što usporava prihvatanje prvog standarda. Krajem 2002. godine pojavljuje se 802.11g standard, na 2.4 GHz, kompatibilan sa 802.11b, a propusne moći kao kod 802.11a.

 

IEEE

Kod navođenja standarda, u prethodnim paragrafima, koristili smo skraćenicu IEEE. Da vidimo kakvo je njeno značenje. Skraćenica IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), označava međunarodno udruženje inženjera elektrotehnike i elektronike. To je neprofitna profesionalno-tehnička organizacija. Ima 380000 članova. Jedan od zadataka IEEE je razvijanje široko prihvaćenih tehničkih standarda u elektronici za nekoliko industrijskih grana.

 

IEEE radi preko komisija i radnih grupa

Ima veliki broj komisija i radnih grupa. Komisija 802 (IEEE Committee 802) bavi se mrežama. Radna grupa 802.11 (802.11 Working Group) bavi se bežičnim lokalnim mrežama. Postoje i različite operativne grupe (a, b, e, f, g, h, i)  koje se bave specifičnim tipovima bežičnih mreža (WLAN) i određenim problemima koji se odnose na bežične mreže (prenos multimedijalnog sadržaja, bezbednost i drugo).

 

802.11a

Standard 802.11a: najmanje je zastupljen, frekvencija 5 GHz, propusni opseg 54 Mbit/s, a realno ostvarivo 20-25Mbit/s, pokriva rastojanje u zatvorenom prostoru 10-25m.

 

802.11b

Standard 802.11b: je najrašireniji, frekvencija 2.4 GHz, propusni opseg 11 Mbit/s, ostvarivo 4 - 5.5Mbit/s, rastojanje u zatvorenom prostoru 20-40m.

 

802.11g

Standard 802.11g: kompatibilan je sa “b” (ista frekvencija 2.4 GHz), propusni opseg 54 Mbit/s, ostvarivo 18-22Mbit/s, rastojanje u zatvorenom 20-40m.

 

Ostvarivost performansi i kompatibilnost bežičnih Wi-Fi standarda

Ova tri standarda, kao i WPA (Wi-Fi Protected Access) i drugi, imaju oznaku Wi-Fi (Wireless fidelity).  Wi-Fi je robna marka kompanije Wi-Fi Alliance (sada Wireless Ethernet Compatibility Alliance), industrijske asocijacije koja vodi trku za obezbeđenje kompatibilnosti između uređaja različitih proizvođača. Neki proizvođači su pripremili a/b/g adaptere koji podržavaju sve tri specifikacije. Wi-Fi standard je postao neprikosnoven u bežičnom umrežavanju.

 

Ad Hoc mod

Postoji i Ad Hoc mod - mod direktne konekcije, koji podrazumeva da dva ili više računara razmenjuju podatke direktno, bez centralne pristupne tačke, jedan računar kreira mrežu koju ostali računari mogu da vide. Nije deo procesa sertifikacije za uređaje proizvedene pre 2002. godine.

 

Uporedne karakteristike Wi-Fi standarda

Uporedne karakteristike Wi-Fi standarda, pregledno su date u tabeli koju vidimo.

 

 

Standard 802.11b je počeo ranije da se primenjuje nego 802.11a, iako su odobreni istovremeno, jer je tehnologija za 802.11a standard kasnila.

Standard 802.11a se razlikuje od 802.11b u četiri važna elementa:

-          koristi 3 dela opsega od 5 GHz

-          ima 12 nepreklapajućih kanala (8 raspoloživih zakorišćenje u zatvorenoj prostoriji), što omogućava pristupnoj tački da pokrije istu fizičku lokaciju, bez međusobnog uticaja kanala

-          radi osnovnom brzinom od 54 Mbps, ili na 25 Mbps stvarne propusne moći

-          radi na kraćim rastojanjima, ali je protokol bolji u otklanjanju refleksija signala u zatvorenim uslovima nego kod 802.11b.

 

Home RF

Je nova stvar na tržištu bežičnog umrežavanja. Razvijan je kao kućno rešenje za bežično umrežavanje i nije obuhvatao širok spektar korisnika kao Wi-Fi. Radna grupa Home RF je zadužena i za protokol deljenog bežičnog pristupa (Shared Wireless Access Protocol – SWAP). Koristi isti opseg od 2,4 MHz, ali za razliku od Wi-Fi koji koristi DSSS, Home RF koristi FHSS. Radi na najvećoj brzini od 1,6 Mbps i pokriva rastojanja do 45 m. Novije verzije obećavaju brzine do 10 Mbps. Ne bi trebalo da se razmatra za poslovno umrežavanje, osim u najmanjim kancelarijama.

 

Koju bežičnu tehnologiju izabrati?

Kada odlučujete o primeni neke bežične tehnologije morate razmotriti mnogo činilaca, u koje spadaju i sledeći:

-          ako ste kućni korisnik i ne nosite računar na posao, Home RF je jeftino rešenje, odlično za kućnu upotrebu,

-          ako je potrebno da neki računar koristite kod kuće, na poslu i javnim prostorima (u bliskoj budućnosti), možda je Wi-Fi najbolje rešenje,

-          Wi-Fi podržava najveći broj proizvođača, tako da postoji najveći izbor mrežnih adaptera, AP uređaja (AP – Access Point, pristupna tačka) i dr. Što više proizvođača podržava neki proizvod, veća je šansa da će cene vremenom padati.

 

Kako i od koga nabavljati opremu?

Treba proveriti tehničke specifikacije svakog proizvoda pre odluke o nabavci. Proizvode nabavljati od proizvođača za koga se zna da ima dobru podršku, kako tehničku tako i servis i zamenu oštećenih proizvoda. I kad je većina opreme jeftina, troškovi mogu da narastu ako je široko primenjena, na primer u mreži preduzeća. Tada je raspoloživost tehničke podrške od jednog ili više proizvođača presudni činilac.
Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:5


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: