Utisci korisnika

"Želim da kazem da iako sam tek na pola, da sam oduševljena ovim načinom na koji stvari funkcionisu!" Stanislava Kraguljac, Beograd

Kada sam na fakultetu polagala ispit iz Obrazovne tehnologije jedno od pitanja je bilo nastava na daljinu. Pojam, značenje, prednosti i nedostaci su mi bili poznati ali u isto vreme daleki, nedostižni…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: -- Računarske mreže

Modul: Podela mreža i vrste saobraćaja

Autor: Predrag Matorkić

Naziv jedinice: Vrste saobraćaja u računarskim mrežama


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test vrste saobraćaja u računarskim mrežama
- Vrste saobraćaja u računarskim mrežama (PDF dokument)Danas se u računarskim mrežama koriste tri vrste saobraćaja ili tri načina kako računari međusobno komuniciraju. Podela je izvršena na osnovu ciljnih grupa pojedinačne komunikacije računara u nameri optimizacije mrežnog saobraćaja. U upotrebi su:


Unicast mrežni saobraćaj je namenjen direktnoj komunikaciji dva računara odnosno računar pošaljioc eksplicitno navodi adresu računara primaoca. Svi ostali računari na mreži ne mogu učestvovati u toj komunikaciji. Unicast saobraćaj je dominantna vrsta saobraćaja u LAN i WAN mrežama pri čemu su korisnicima poznate neke od standardnih unicast aplikacija i protokola (http, ftp, smtp, telnet, itd.). Primer Unicast mrežnog saobraćaja dat je na sledećoj slici:

 

 

Slika 32: Unicast


Broadcast mrežni saobraćaj je vrsta saobraćaja u kojoj računar pošaljilac šalje informacije svim računarima na mreži. Po Default-u ruteri ne propuštaju ovu vrstu saobraćaja pa je Broadcast najčešće ograničen na jedan mrežni segment mada u situacijama kada je to neophodno ruteri se mogu manuelno konfigurisati da propuste Broadcast saobraćaj. Po standardu Broadcast adresa je poslednja adresa opsega i ima heksadecimalnu vrednost FF:FF:FF:FF:FF:FF (12xF), odnosno u IP protokolu je u decimalnom obliku 255.255.255.255. Najčešće je korišćen od strane ARP i DHCP protokola mada i sami ruteri koriste neku vrstu Broadcast saobraćaja za redovno ažuriranje svojih ruting tabela. Primer Broadcast mrežnog saobraćaja dat je na sledećoj slici:


 
 
Slika 33: Broadcast


Multicast mrežni saobraćaj je vrsta saobraćaja u kojoj računar pošaljilac šalje informacije tačno određenom broju računara primaoca na mreži. Najširu primenu ima za distribuciju multimedijalnog sadržaja preko računarske mreže, audio i video Broadcast (emitovanje), video-konferencijski sastanci, itd. štedeći na taj način i mrežne resurse i troškove korišćenja. Primer Multicast mrežnog saobraćaja dat je na sledećoj slici:

 
Slika 34: Multicast

Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:10


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: