Utisci korisnika

"Slučajno sam na nekoj diskusiji Infostuda našla vaš link i prosto sam zapanjena, obradovana i neizmerno ponosna što i u SRBIJI možemo da se služimo e-learning opcijom usavršavanja."…

Zaista sam prijatno iznenađena vašom brigom za korisnike, i zahvaljujem vam se na maksimalnoj podršci. Što se tiče vaših usluga sve je jasno, ja se uvijek vraćam i nastaviću…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: -- Računarske mreže

Modul: Podela mreža i vrste saobraćaja

Autor: Predrag Matorkić

Naziv jedinice: Vrste saobraćaja u računarskim mrežama


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test vrste saobraćaja u računarskim mrežama
- Vrste saobraćaja u računarskim mrežama (PDF dokument)Danas se u računarskim mrežama koriste tri vrste saobraćaja ili tri načina kako računari međusobno komuniciraju. Podela je izvršena na osnovu ciljnih grupa pojedinačne komunikacije računara u nameri optimizacije mrežnog saobraćaja. U upotrebi su:


Unicast mrežni saobraćaj je namenjen direktnoj komunikaciji dva računara odnosno računar pošaljioc eksplicitno navodi adresu računara primaoca. Svi ostali računari na mreži ne mogu učestvovati u toj komunikaciji. Unicast saobraćaj je dominantna vrsta saobraćaja u LAN i WAN mrežama pri čemu su korisnicima poznate neke od standardnih unicast aplikacija i protokola (http, ftp, smtp, telnet, itd.). Primer Unicast mrežnog saobraćaja dat je na sledećoj slici:

 

 

Slika 32: Unicast


Broadcast mrežni saobraćaj je vrsta saobraćaja u kojoj računar pošaljilac šalje informacije svim računarima na mreži. Po Default-u ruteri ne propuštaju ovu vrstu saobraćaja pa je Broadcast najčešće ograničen na jedan mrežni segment mada u situacijama kada je to neophodno ruteri se mogu manuelno konfigurisati da propuste Broadcast saobraćaj. Po standardu Broadcast adresa je poslednja adresa opsega i ima heksadecimalnu vrednost FF:FF:FF:FF:FF:FF (12xF), odnosno u IP protokolu je u decimalnom obliku 255.255.255.255. Najčešće je korišćen od strane ARP i DHCP protokola mada i sami ruteri koriste neku vrstu Broadcast saobraćaja za redovno ažuriranje svojih ruting tabela. Primer Broadcast mrežnog saobraćaja dat je na sledećoj slici:


 
 
Slika 33: Broadcast


Multicast mrežni saobraćaj je vrsta saobraćaja u kojoj računar pošaljilac šalje informacije tačno određenom broju računara primaoca na mreži. Najširu primenu ima za distribuciju multimedijalnog sadržaja preko računarske mreže, audio i video Broadcast (emitovanje), video-konferencijski sastanci, itd. štedeći na taj način i mrežne resurse i troškove korišćenja. Primer Multicast mrežnog saobraćaja dat je na sledećoj slici:

 
Slika 34: Multicast

Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:10


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: