Utisci korisnika

Pre nepunih mesec dana kupila sam paket kurseva: PRIPREME ZA POLAGANJE CAMBRIDGE INTERNATIONAL DIPLOMA IN BUSINESS. Obično neki opšti utisak formiramo na kraju, ali ja u ovom trenutku želim sa…

Veoma sam zahvalna na Vašem brzom odgovoru i želela bih da Vam se zahvalim na pažnji koju ste pokazali. Radica Nedelčev - Beograd


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: --- Adobe Dreamweaver CS5.5

Modul: Uvod, osnovni pojmovi web dizajna, interfejs Dreamweavera

Autor: Vuk Ninić

Naziv jedinice: Uvod


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test uvod
- Uvod (PDF dokument)Adobe Dreamweaver CS5 jedan je od najpoznatijih alata koji nam omogućuje stvaranje sadržaja za web. Prvobitno razvijan od strane kompanije Macromedia, danas je pod okriljem kompanije Adobe (Adobe je preuzeo Macromediju 2005).

 

Kutija Dw softvera

 

Sve lekcije ovoga kursa obrađuju alate i primere iz verzije CS5.5. Prikazi ekrana su iz Windows verzije. Mac verzija je, osim nekih vizuelnih razlika koje su uslovljene operativnim sistemom, praktično ista. Glavna razlika između Win i Mac okruženja je tastaturna prečica alt, odnosno cmd.

Molim Vas da ne preskačete lekcije i da ih prelazite redom, uporedo vežbajući primere na koje se lekcije nadovezuju. Primeri su detaljnije obrađeni u video-materijalima koji prate lekcije. Sa druge strane, ove tekstualne jedinice sadrže informacije kojih nema u video- materijalima. To znači da se tekstualni i video-materijali dopunjuju i trebalo bi ih koristiti kao celinu. Nikako nemojte zanemariti ove tekstualne jedinice u korist samo video- materijala, ili obrnuto.

Tokom kursa, imperativ nije postavljen na prevodu svih pojmova, tj neki termini su ostavljeni u originalu na engleskom jeziku, jer ćete ih kao takve koristiti u daljem radu.

 

Osnovni pojmovi

Krajnji proizvod koji svaki web dizajner kreira jeste web strana (strana na netu, strana sajta i slično – puno je naziva za istu stvar) koja je osnovna jedinica svakog sajta.

U osnovi, svaka web strana se bazira na HTML jeziku i ona je tekstualni dokument, pisan i organizovan na specifičan i tačno određen način. Ukoliko bismo otvorili html stranu u notepadu, otvara se i prikazuje html kod. Sa druge strane, kada tu istu stranu pokrenemo u web browseru, on je interpretira i prikazuje na pravi način.

Ukoliko ovi pojmovi deluju konfuzno, ne brinite, u narednim lekcijama ćemo ih detaljno razjasniti.

Postoje i mnoge druge tehnologije i programski jezici koji se pojavljuju na web stranama, ali za sada ćemo ostati u domenu HTML-a. Na primer, PHP je programski jezik veoma zastupljen na današnjem netu. Sam PHP je potpuno nezavistan od HTML-a, ali se njegov kod prikazuje unutar HTML strane.

 

Šta je HTML

HTML (HyperText Markup Language) je markup jezik pomoću kojih kreiramo web stranice. Mogli bi se reći da je i programski jezik, ali to nije u potpunosti tačno.

HTML je 1990. godine kreirao Tim Berners Li, tada zaposlen u CERN-u. Uporedo je stvoren i prvi web browser. U to doba, internet je postojao, ali u mnogo drugačijem obliku nego danas. HTML je, u tom prvobitnom periodu razvoja, omogućio lakšu saradnju na projektima, na velikoj udaljenosti. Pomoću njega prenosimo kod (tekst) od izvora do primaoca, čiji browser taj kod interpretira u smislen dokument.

Danas, HTML se znatno razlikuje od te prvobitne verzije, ali je zadržao osnove. Berners-Lee nije zaštitio HTML i objavljen je pod open source uslovima. Tokom godina, konstantno je unapređivan, a i osnovan je W3C (World Wide Web Consortium - www.w3.org koji se bavi standardizacijom i unapređenjem HTML i drugih standarda. Trenutno je u razvoju nova verzija HTML-a pod verzijom 5. Finalna verzija se očekuje 2014. ali već sada možemo koristiti neke delove. Za sada se koristi html 4, odnosno xhtml 1 i njima ćemo se baviti u ovom kursu.

Osnova HTML dokumenta je sledeća:

<html>
	<head>
		<title>Naziv stranice</title>
	</head>

	<body>
		<h1>Naslov</h1>
		<p>Tekst u okviru jednog paragrafa strane</p>
	</body>
</html>


dok bi gornji kod, prikazan u web browseru, izgledao ovako:

 

Prikaz jedne veoma proste html strane u browseru

 

Kao što možemo i videti na primeru iznad, html kod sadrži tekstualne delove koji nisu vidljivi (html tagovi) i deo teksta koji je vidljiv korisniku.

Nešto ranije u tekstu pomenuli smo HTML i XHTML. XHTML (eXtensible HyperText Markup Language) je forma HTML jezika koja proširuje funkcionalnost dokumenata tako što se usklađuje sa striktnijim Xtensible Markup Language (XML) pravilima. XHTML je ne samo čistija i striktnija verzija HTML-a, već i odlično radi u kombinaciji sa CSS-om i potpuno je podržan od strane Dreamweavera.

XHTML datira iz 2000. godine kada je W3C predložio da XHTML bude novi jezik za kreiranje web stranica. 2002. XHTML je postao prihvaćen standard, zbog čega je trebalo da svi čitači sadrže ugrađenu podršku za XHTML.

Trenutno se koristi HTML verzija 4.01, kao i XHTML verzije 1.0, odnosno 1.1.

Kada govorimo o HTML, ali i XHTML dokumentima, postoje dve varijante pisanja dokumenata – transitional i strict – sa čime ćemo se detaljno upoznati.

Svi HTML i XHTML fajlovi imaju esktenziju .html (eventualno .htm). Važno je zapamtiti da ekstenzija .html nije vezana za određenu aplikaciju, poput .doc, koja je vezana za MS Word, ili .psd, koja odgovara Adobe Photoshopu. Pošto je html tekstualni format, čita se i edituje bilo u notepadu, Dreamweaveru ili bilo kom drugom text editoru. Razlika je "samo" u opcijama koje nam program nudi u radu sa html-om. Sa druge strane, ukoliko .html pokrenemo u browseru poput Mozilla FireFoxa ili Chroma, on će je interpretirati na određen način.

Dalje u tekstu, kada se pominje HTML, misli se na HTML i XHTML zajedno, ukoliko nije drugačije naznačeno.


Šta je DW

Adobe Dreamweaver je komercijalna aplikacija (ne preuzima se besplatno) koja se koristi za kreiranje sadržaja za internet, a koja pri tom omogućava lak pregled kreiranog sadržaja interno, u okviru preview dela, ili na lokalno instaliranim browserima.

Adobe Dreamweaver u trenutnoj verziji CS5.5 (DW dalje u tekstu) je jedan on najpopularnijih alata u svojoj branši, i to ne bez razloga. Dw pruža široke mogućnosti različitim korisnicima i mogućnost prilagođavanja trenutnim potrebama. Osim rada sa HTML i CSS dokumentima, Dw radi odlično i sa ASP, PHP, JavaScript, ColdFusion i mnogim drugim tipovima dokumenata. Pored toga, dizajnerima pruža mogućnost WYSIWYG (What You See Is What You Get) kodiranja, što dosta olakšava rad, pogotovo početnicima koji se prvi put susreću sa kodiranjem za web. To praktično znači da možemo unositi elemente na jednostavan, vizuelan način, dok će "ispod haube" Dw kreirati kod za nas. Povrh svega, DW je jedan od alata iz popularne Adobe CS porodice, što mu pruža mogućnosti odlične integracije sa ostalim alatima.

U novijim verzijama, dodate su i neke nove opcije, poput podrške za neka CMS rešenja, SVN sistema, test opcije Adobe Browser Lab i slično. Podržava i ekstenzije (eng. Extensions) koje su dodaci ili složene aplikacije, a koje uključujemo u Dw i time proširujemo njegovu funkcionalnost. Uglavnom su kreirane od strane trećih lica, odnosno ne od strane kompanije Adobe. Jedna ekstenzija, na primer, je HTML5 ekstenzija za CS5 verziju, a koja pruža mogućnosti lakšeg rada sa HTML5 fajlovima (CS5.5 tu podršku ima u startu).

Dw, poput ostalih HTML editora, kreira sadržaj lokalno, a onda taj sadržaj prebacuje (aplouduje) na udaljeni server koristeći FTP, SFTP ili WebDAV. Za razliku od malopre pomenutih editora, DW ima najveći spektar mogućnosti, što je lepo ilustrovano na Wikipediji na strani:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_WYSIWYG_HTML_editors#Editor_features


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:1


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: