Utisci korisnika

Kada sam na fakultetu polagala ispit iz Obrazovne tehnologije jedno od pitanja je bilo nastava na daljinu. Pojam, značenje, prednosti i nedostaci su mi bili poznati ali u isto vreme daleki, nedostižni…

"Ovo je pravi vid doškolovavanja za sve one koji nemaju uslova za redovno školovanje ili su prezauzeti. Nije teško za one koji hoce . Uz vas je i moj sin od 9 godina nesto naučio.…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Web dizajn

Modul: FrontPage

Autor:

Naziv jedinice: Uvod u Front Page


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test uvod u front pageHypertext Markup Language (HTML) je jezik za izradu tekstualnih datoteka koje se mogu formalizovati, koristiti i primenjivati u World Wide Web pretraživanju. Ovaj jezik je popularan zato što svako ko ga zna može da kreira web stranu pomoću običnog editora teksta koji postoji na svakom računaru. Međutim, kreiranje web strane pomoću HTML-a može da potraje dosta dugo a i postoje mogućnosti koje tradicionalni HTML ne podržava.

 

Microsoft FrontPage 2003 je sveobuhvatna aplikacija koju možete da koristite za razvoj web lokacija. Član je paketa aplikacija The Microsoft Office System 2003 i radi veoma slično ostalim programima iz Office-a. Ovaj inteligentni program sadrži sve što je potrebno za pravljenje web lokacija. FrontPage omogućava da kreirate, menjate i publikujete datoteke, bez znanja HTML-a ili nekog drugog programskog jezika. FrontPage omogućava da kreirate sajt dok se on bavi HTML-om. Kada dizajner snimi stranicu koju je predhodno napravio, FrontPage konvertuje dizajn u HTML kod, kod od kojeg se u stvari sastoji svaka web stranica. FrontPage je alat koji  omogućava dizajniranje bez poznavanja koda i zato se grupa alata u koje spada  FrontPage naziva još i WYSIWYG (What You See Is What You Get).

 

FrontPage je program koji sadrži poboljšani interfejs. Sadrži  i mogućnost da se pitanja unose direktno iz glavnog prozora. Pomoću komponenata FrontPagea lako možete da dodate polje za pretraživanje, foto-galeriju. FrontPage ima i nove komponente koje automatski ažuriraju informacije sa sajtova MSN, MSNBC, bCentral i drugih. FrontPage ima vrlo lak metod za konfigurisanje i promenu svih datoteka za veoma kratko vreme. Pomoću FrontPage Weba svi alati za upravljanje sajtom, datoteke, podešavanja  mogu da se postave na jedno mesto.DOvaj program olakšava pregled i slanje informacija u bazu podataka. Ako nemate bazu podataka, FrontPage je automatski kreira. FrontPage ima ugrađenu podršku za tehnologije animacije, kao što je DHTML, koje omogućavaju da brzo i lako kreirate jednostavne animacije.

 

 

POKRETANJE PROGRAMA

 

Na levom kraju palete poslova na dnu ekrana, pritisnite dugme Start. Zatim na meniju Start kliknite na All Programs i zatim Microsoft Office. Posle toga kliknite Microsoft Office FrontPage 2003.

 

Komande FrontPage-a nalaze se u 11 menija (File, Edit, View, Insert, Format, Tools, Table, Data, Frames, Window, Help). Pritisnite na meni File da biste ga otvorili i zatim na dvostruku strelicu na dnu kako biste videli kompletan meni. Tri tačke iza komandi New, Open, Open Site, Save As, File Search, Publish Site, Import, Export, Page Setup, Print, Send i Properties ukazuju da uz svaku od tih komandi ide okno posla ili okvir za dijalog. Iza komandi Preview in Browser, Recent Files i Recent Sites nalaze se strelice koje ukazuju na podmenije.

 

Ispod linije menija nalaze se Standardni toolbar i formatting toolbar.

Standardni toolbar sadrži najosnovnije i najčešće korišćene komande– New, Open, Save, Cut, Copy, Paste, Print, Preview, Find i ostale standardne komande. Tu su i najčešće korišćene komande za dizajniranje web stranica, poput – Insert Table, Insert Layer, Insert Picture from file, Insert HyperLink.

 

Toolbar-ove sa dodatnim komandama možemo uključiti/isključiti u padajućem meniju View/Toolbars. Svako dugme ima i savet na ekranu (engl. screen-tip) koji prikazuje ime komande.

 

Formatting toolbar paleta sadrži dugmad za najčešće korišćene komande za formatiranje – Style, Font, Font Size, Bold, Italic itd. Ova paleta je možda i najlakša za korišćenje pošto sadrži skoro potpuno iste komande kao i i palete na ostalim Office aplikacijama.

 

 

PRIKAZIVANJE PALETA

 

Postojećim paletama mogu se lako dodati nove, ili se mogu ukloniti postojeće. Ako želite da dodate novu paletu, izaberite View sa linije menija, a onda izaberite opciju Toolbars. Iz podmenija koji se otvara izaberite paletu koju želite da vidite. Na primer, kada izaberete opciju Pictures, u glavnom prozoru pojaviće se paleta Pictures. Ako želite da uklonite tu paletu, onda se vratite na opciju View/Toolbars i deselektujte opciju Pictures. Možete i da izaberete malo slovo x koje se nalazi u gornjem desnom uglu palete. Sjajno je što se palete mogu premeštati sa svojih podrazumevanih lokacija. Mogu se postaviti bilo gde na ekranu. Ako želite da pokrenete paletu, jednostavno izaberite jednu od njenih zatamnjenih ivica i prevucite na novo mesto na ekranu. Ako želite da vratite paletu na uobičajenu lokaciju iznad radne površine, jednostavno je prevucite prema njenoj originalnoj lokaciji. Prilikom prevlačenja prema originalnoj lokaciji, paleta će se automatski postaviti na tu lokaciju.

 

 

DODAVANJE NOVIH PALETA

 

Najjednostavniji metod dodavanja novih paleta jeste da desnim tasterom miša izaberete neku od postojećih paleta. Kada to uradite, otvoriće se pomoćni meni sa spiskom paleta. Izaberite paletu iz menija i ona će se pojaviti u prozoru. Ako želite da uklonite neku paletu, jednostavno desnim tasterom miša ponovo kliknite bilo koju paletu i deselektujte paletu koju želite da uklonite.

 

Da biste imali više kontrole nad dodavanjem i uklanjanjem paleta, možete da otvorite prozor Customize. Ovo ćete uraditi tako što ćete izabrati View/Toolbars/Customize sa linije menija. Prozor Customize ima tri kartice: Toolbars, Commands i Options. Kartica Toolbars omogućava da sa jednog mesta dodajete ili uklanjate palete. Ako se potvrdi polje pored imena neke palete, ona se prikazuje, a ako polje nije potvrđeno, nje neće biti na ekranu.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:16


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: