Utisci korisnika

"Ovo je pravi vid doškolovavanja za sve one koji nemaju uslova za redovno školovanje ili su prezauzeti. Nije teško za one koji hoce . Uz vas je i moj sin od 9 godina nesto naučio.…

Hvala Vam na podršci i moram Vam priznati da ste jako ljubazni. Milan Đelić, Valjevo


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Web dizajn

Modul: FrontPage

Autor:

Naziv jedinice: Teme i stilovi


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test teme i stiloviOsnovni elementi teme su:

 

·         Boje koje se dodeljuju tekstu i grafičkim elementima.

·         Slike koje se koriste za dugmad, pozadinu strane, oznake.

·         Stilovi

 

Prvo iz menija izaberite Format /Themes, i sa desne strane će se pojaviti Task Pane. Ispod teksta  Select a theme nalaze sve teme FrontPage-a. Kada postavite kursor miša na neku od njih pojaviće se ScreenTip sa njenim nazivom. Da biste neku od tema primenili na vašu stranicu samo kliknite na nju. Ako želite da pogledate kako neka druga tema izgleda na vašoj stranici samo je označite i ona će zameniti prethodnu. Kliknite sad na liniji menija Format/Background i videćete da su neaktivne sve opcije vezane za pozadinu strane. To je zato što ste na stranicu primenili temu. U slučaju da vam se ne sviđa nijedna od ponuđenih tema, odaberite opciju No Theme i vaša stranica će ponovo biti bela.

 

Kada izaberete određenu temu, možete da je dodatno podesite potvrđujući polja Vivid Colors- žive boje, Active Graphics- aktivne slike i Background Pictures- pozadinske slike.

 

 

KREIRANJE NOVE TEME

 

Ukoliko želite da kreirate temu po vašem izboru kliknite na Create new theme u Task Pane-u i otvoriće se prozor Customize Theme.

Ispod pitanja What would you like to modify postoje tri dumeta: Colors, Graphics, Text.

 

 

GRAPHICS

 

Da biste slike teme prilagodili svojim potrebama u okviru za dijalog Theme prtisnite dugme Graphics.

 

U polju Item nalazi se padajuća lista. Svaki element koji  u temi koristi grafiku, nalazi se u ovoj listi. Iz liste izaberite stavku Background i kliknite dugme Browse. Pronađite putanju do slike koju želite da postavite za pozadinu teme.

 

Neki grafički elementi kao što su baneri, dugmad za navigaciju sadrže tekst i za njih možete definisati font. U polju Item izaberite Banner i kliknite na karticu Font.

 

Font za grafiku banera, veličinu i poravnanje možete podesiti koristeći padajuće liste Style, Size, Horizontal Alignment i Vertical Alignment. Izaberite Regular  Style, Size 6 (24pt), Horizontal Alignment Left, Vertical Alignment Middle.

 

Na dnu prozora selektujte Normal Graphics za statične slike ili Active Graphics za Java aktivne aplete. Kliknite na OK da zatvorite ovaj prozor.

  

 

SNIMANJE MODIFIKOVANE TEME

 

Ako planirate koristiti modifikovanu temu i na drugim stranama, možete je snimiti za kasniju upotrebu. Kliknite Save As dugme u Themes dijalog prozoru i otvoriće se prozor Save Theme. Unesite ime koje želite za modifikovanu temu i kliknite na OK. Zatvoriće se prozor Customize Theme. Pogledajte sa desne strane u Task Pane-u, među ostalim temama sada postoji i vaša tema pod nazivom koji ste joj vi dali.

 

 

PROMENA KARAKTERISTIKA TEME

 

Teme koje dolaze uz FrontPage mogu biti prilagođene vašim potrebama. Ako ste već dodelili neku temu vašoj stranici da biste je modifikovali treba da uradite sledeće. Sa desne strane u Task Pane-u desnim tasterom miša izaberite temu i iz padajućeg menija izaberite opciju Customise. Otvoriće se prozor Customize Theme sa mogućnošću  promene istih opcija koje smo malopre objasnili (Colors, Graphics, Text).

 

 

STILOVI

 

CASCADING STYLE SHEETS

 

Opis stila (Style Sheet) je skup definicija za stil koje se mogu primeniti na elemente HTML strane. Standard koji definiše označavanje stilova zove se kaskadni opis stila (Cascading Style Sheets).

 

Cascading Style Sheets (CSS) vam omogućava da oblikujete web stranice podešavajući atribute fontova kao što su veličina, boja, razmak između karaktera, atributi paragrafa, okviri i senke tekst polja.

 

Postoje dve varijante CSS jezika:

 

CSS Level 1 koji se koristi za formatiranje teksta.

CSS Level 2 koji se koristi precizno merenje i postavljanje objekata na ekranu.

 

Postoje tri vrste stilova:

 

·               Embed style sheet (ugrađeni stilovi)

·               Inline styles (unutrašnji stilovi)

·               External style sheet (spoljni stil)

 

 

UGRAÐENI STILOVI

 

Da bi primenili ugrađeni stil najpre je potrebno da se definiše stil i njegov naziv a zatim se podaci stila prodružuju HTML elementu.

 

Na novoj stranici koju ste kreirali izaberite  Format/Style iz menija. Kliknite na dugme New da biste napravili novi stil. U polju Name (selector) otkucajte ime stila. Ime stila mora da se sastoji od jedne reči bez razmaka. Kliknite dugme Format da definišete stil. Prvo izaberite Font. Iz Font dijalog prozora izaberite font Arial pod Font, Font style Italic, veličinu 10pt pod Size, i crvenu boju pod Color. Pošto ste napravili promene kliknite na OK. Pod dugmetom Paragraph izaberite  Alignment – Centar, Indentation Before text 0, After text 0, Line spacing Single. Kliknite na OK da zatvorite prozor Paragraph, i još jednom da zatvorite prozor New Style. U prozoru Style u okviru Styles napisano je ime vašeg stila ispred koga stoji tačka. U delu Description se nalazi opis stila (Font, Font style,  Size …). Kliknite na OK kako biste završili sa kreiranjem stila.

 

 

PRIMENA NOVOG STILA

 

Da biste na tekst primenili nov stil izaberite u style meniju palete alatki za formatiranje vaš stil. Kada pronadjete stil koji ste napravili kliknite na njega i na tekst koji budete kucali primeniće se stil sa svim karakteristikama koje ste odbedili.

 

 

PROMENA I BRISANJE STILA

 

Izaberite  Format/ Style na liniji menija. Ako želite da promenite neke karakteristike vašeg stila kliknite na dugme Modify i otvoriće se prozor Modify Style. Kliknite na dugme Format i izaberite neku od opcija Font, Paragraph, Border, Numbering ili Pozition u zavisnosti od toga šta želite da menjate.

 

Izaberite  Format/ Style na liniji menija. Ako želite da izbrišete stil koji ste kreirali  kliknite na dugme Delete i stil će se izbrisati.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:1


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: