Utisci korisnika

Da li zato što je DLS novina kod nas (bar za mene)ili još više što će mi koristiti, tek, nalazim da je Arhitektura, izgradnja i održavanje PC računara prava stvar i svakom…

Želeo bih da Vam se zahvalim na Vašoj brzoj pošiljci, sertifikatu i novom kursu, koji sam juče preuzeo putem Post-expresa. Još jedanput Vam se zahvaljujem na Vašoj profesionalnosti.…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Prezentacije (PowerPoint)

Modul: Distribucija i podrška prezentacija

Autor:

Naziv jedinice: Snimanje i upotreba govora


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test snimanje i upotreba govora
- Snimanje i upotreba govora (PDF dokument)Pre nego što započnemo sa snimanjem pratećeg govora slajdova prezentacije, na računaru je neophodno postojanje mikrofona ili postojanje priključenih slušalica sa mikrofonom na računar. Danas uređaji najčešće dolaze sa ugrađenim mikrofonom u sebi, kao što su laptopovi, veb kamere i drugi. Dovoljno ih je priključiti ili aktivirati na samom računaru. Da bi se proverilo stanje priključenog mikrofona i testirao njegov rad neophodno je da se kroz Control Panel računara klikne na opciju Sound. Na Sound prozoru kliknuti na tab Recording. Tab Recording je namenjen podešavanju uređaja zaduženih za snimanje zvuka:

 

Slika 15.1.

 

U prvom koraku je neophodno selektovati željeni mikrofon, u situacijama kada postoji više priključenih mikrofona na računar, a zatim kliknuti na dugme Set Default jer je to jedini način da Power Point 2010, što važi i za ostale aplikacije na računaru, željeni mikrofon prepozna kao onaj koji želimo da koristimo. Klikom na dugme Properties dobijamo dodatne mogućnosti podešavanja samog uređaja kao što su generalne postavke, opcije snimanja i napredne opcije:

 

Slika 15.2.

 

Na primer, klikom na tab Advanced dobijamo opcije alata koje nam omogućavaju da podesimo kvalitet snimljenog zvuka, odnosno govora. Dovoljno je kliknuti na padajuću listu i odabrati neku od ponuđenih opcija kvaliteta zvuka:

 

Slika 15.3.

 

Kada smo završili sa pripremom i testiranjem mikrofona možemo započeti sa snimanjem govora u našoj prezentaciji. Da bi to i uradili dovoljno je kliknuti na opciju Record Slide Show na Slide Show tabu Ribbon trake programa. Klikom na dugme alata pokrećemo malu padajuču listu na kojoj možemo odabrati jednu od dve ponuđene opcije snimanja zvuka odnosno govora. Prva je da započnemo proces snimanja od početka prezentacije a druga opcija nudi mogućnost početka snimanja od trenutno selektovanog slajda prezentacije:

 

Slika 15.4.

 

Klikom na jednu od ponuđenih opcija snimanja pokreće se dodatni konfiguracioni prozor na kom je moguće odrediti šta želimo da bude uključeno u proces snimanja. Dovoljno je odselektovati jednu od ponuđenih opcija da ona ne bi bila uključena u proces snimanja:

 

Slika 15.5.

 

Nakon klika na Start Recording dugme pokreće se mali konfiguracioni prozor sa komandama pokretanja, pauziranja i zaustavljanja procesa snimanja govora zajedno sa pokrenutom prezentacijom. Na ovaj način je obezbeđeno da prezenter ima punu kontrolu nad slajdom koji trenutno opisuje i objektima na njemu:

 

Slika 15.6.

 

Proces snimanja možemo zaustaviti na bilo kom slajdu prezentacije i kasnije nastaviti selekcijom opcije Start Recording from Cirrent Slide. U toku izvođenja operacije snimanja prezenteru je omogućeno da koristi opciju (simulaciju) laserskog pokazivača što dodatno olakšava prezentovanje i omogućava bolji fokus na ciljni deo priče koju izvodi prezenter. Opcija je jedna od novina u Power Point 2010 programu i da bi je koristili dovoljno je da tokom procesa snimanja prezenter pritisne Ctrl taster na tastaturi i levi klik miša:

 

Slika 15.7.

 

U dodatku možemo izmeniti boje pokazivača olovke i laserskog pokazivača tako što kliknemo na dugme Set Up Slide Show na Slide Show tabu. Pokreće se konfiguracioni prozor na kom je dovoljno da sa pripadajućih panela boja selektujemo odgovarajuću boju:

 

Slika 15.8.

 

U dodatku, koristeći isti prozor, možemo definisati dodatne opcije slajd show prezentacije kao što su kontinualni rad dok se ne prekine pritiskom na dugme Esc, da se pokrene bez naracije ili animacije. Takođe, ovde možemo definisati i tip u kom će biti pokrenuta prezentacija i način prelaska sa slajda na sledeći slajd prezentacije. Dovoljno je selektovati određenu opciju da bi ona bila i primenjena. U situacijama kada želimo da presnimimo ili preuredimo postojeću naraciju za određeni slajd prezentacije prezentaciju treba postaviti u Normal način pregleda a zatim na Slide Show tabu kliknuti na opciju Start Recording from Current Slide. Snimiti novu naraciju čime će stara biti automatski zamenjena. U situacijama kada želimo da uklonimo naraciju iz postojećih slajdova prezentacije neophodno je kliknuti na dugme Record Slide Show a zatim na Clear padajućoj listi selektovati jednu od ponuđenih opcija, ukloniti naraciju sa trenutno selektovanog slajda ili sa svih slajdova prezentacije:

Slika 15.9.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:2


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: