Utisci korisnika

"Ovo je pravi vid doškolovavanja za sve one koji nemaju uslova za redovno školovanje ili su prezauzeti. Nije teško za one koji hoce . Uz vas je i moj sin od 9 godina nesto naučio.…

"Slučajno sam na nekoj diskusiji Infostuda našla vaš link i prosto sam zapanjena, obradovana i neizmerno ponosna što i u SRBIJI možemo da se služimo e-learning opcijom usavršavanja."…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Internet marketing

Modul: Strategije i tehnike internet marketinga

Autor: Test Instruktor

Naziv jedinice: Ostale strategije i tehnike internet marketinga


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test ostale strategije i tehnike internet marketinga
- Ostale strategije i tehnike internet marketinga (PDF dokument)Uvod

Svi oni koji žele da posluju preko Interneta, a ne žele da upadnu u zamku slanja Spam poruka, mogu da izbegnu to kreiranjem kampanja direktnog marketinga i prodaje koja se bazira na jednoj tehnici ili više tehnika koje ćemo obrađivati u narednim koracima.

 

"Opt-In" i "Opt-out" servisi

"Opt-In" Email Marketing - različite kompanije nude svojim korisnicima mogućnost da primaju reklamne poruke po različitim kategorijama interesovanja, ako to oni žele. Te kompanije nude drugim kompanijama uslugu reklamiranja po principu ciljane populacije, rentiranjem lista korisnika koji imaju slobodu da se odjave sa ovih lista kada to zažele, npr: PostMaster Direct Response - www.postmasterdirect.com, koji iznajmljuje e-Mail liste zainteresovanim firmama.

Kada se korisnik prijavi da prima ovakve e-Mail poruke, potrebo je dodatno da potvrdi svoju odluku, zbog ćega se ovakav sistem naziva i dvostruki (Double) "Opt-In". Time je eliminisana mogućnost da neko neovlašćeno prijavi imejl adresu koja nije u njegovom vlasništvu za prijem reklamnih poruka.

"Opt-out" servis je servis koji omogućava korisnicima prijavljenim za primanje reklamnih poruka da u bilo kojem trenutku napuste servis "Opt-In" reklamnih poruka. Ovime je omogućeno stvaranje značajne razlike između ove kategorije poruka (čije slanje prestaje onog trenutka kada korisnik to odluči) i Spam-a.

 

Mailing liste

Mailing lista se najjednostavnije može definisati kao elektronski oblik cirkularne pošte. Prijavljivanje na Mailing liste je dobrovoljno, što znači da se ovaj vid e-Mail marketinga nikako ne može smatrati Spam-om. Mailing liste pružaju mogućnost oglašivačima da u regularnim vremenskim intervalima plasiraju svoju ponudu korisnicima prijavljenim na konkretnu Mailing listu.

Mailing liste se mogu podeliti na:

  1. promotivne mailing liste koje, kao što njihov naziv sugeriše, imaju za cilj da promovišu proizvod ili uslugu kompanije uz davanje dodatnih informacija o karakteristikama proizvoda ili usluge, mogućnostima njihove primene i sl.,
  2. informativne mailing lliste imaju za cilj da prijavljenim korisnicima pruže što više informacija iz oblasti koja je predmet njihovog interesovanja (što ne mora nužno da budu proizvodi i usluge kompanije),
  3. diskusione Mailing liste karakteriše dvosmeran tok informacija. Naime, one pružaju mogućnost primaocu poruke koji je prijavljen na ovakvu listu da prosledi svoju poruku ili odgovor na poruku koju je dobio posredstvom Mailing liste.  

 

Autoresponder-i

Autoresponder-i su programi koji automatski odgovaraju na e-Mail zahtev korisnika. U slučaju potrebe odgovora od strane stvarne osobe, potrebno je naznačiti vremenski period do kada će odgovor biti poslat (preporuka - u roku od 24h).

Autorespeonder-i se mogu koristiti za veliki broj različitih situacija, naravno u kontekstu marketinških napora jedne kompanije. Tako se Autoresponder-i mogu koristiti za slanje unapred pripremljenih članaka, korisnih lokacija na Internetu, e-magazina, uputstava za korišćenje proizvoda i sl.  

 

E-Mail časopisi, URL-minder-i i personalni servisi vesti

E-mail časopisi i URL-minder-i - slanje poruka ciljanoj populaciji nije Spam ako se korisnici sami po svojoj želji prijavljuju na listu slanja časopisa ili za notifikaciju o promeni sadržaja web stranice (URL-minder-i).

Personalni servisi vesti - u slučaju ovog servisa korisnici mogu da biraju jednu ili više različitih oblasti iz kojih će primati vesti (kultura, sport, tehnologija...).

 

Servisi za besplatne e-Mail adrese

Besplatne e-Mail adrese su metoda postavljanja servisa za primanje i slanje besplatne pošte. Time se dobija mogućnost prikazivanja različitih reklamnih sadržaja ljudima koji su zainteresovani za određene sadržaje i sami su pristali na to.

 

Potpisivanje u e-Mail porukama

Korišćenje SIG-ova (elektronski potpis) u e-Mail poslovnoj korespodenciji je veoma  zastupljeno. Informacija o vlasniku e-Mail adrese i njegovoj firmi (Signature) - treba da je što kraća i neupadljivija, a da ima sve potrebne informacije. Vrlo efikasno i neupadljivo sredstvo marketinga, ako se pravilno upotrebljava (ne sme biti iritirajuće na bilo koji način).

 

Linkovanje i baneri

Linkovanje je jedna od najefikasnijih starategija Online promocije. Njime se postiže povećanje saobraćaja na sajtu, a istovremeno i bolji rejting na vodećim pretraživačima. Sveukupni efekat marketinških aktivnosti je posledično bolji.

U vezi sa linkovanjem kao tehnikom internet marketinga, bitno je naglasiti da je potrebno postaviti link na onim web sajtovima koji su u vezi sa tematikom sajta i da će u tom slučaju ostvareni efekti biti najbolji.

Strategija razmene linkova sa drugim sajtovima se može realizovati i sa sajtovima koji imaju veći saobraćaj od ciljanog sajta, ali je uobičajena praksa da se razmena linkova ostvaruje sa sajtovima slične frekvencije saobraćaja.

Broj linkova koji vode do ciljanog sajta sa različitih prezentacija se uzima u obzir prilikom određivanja rejtinga sajta na pretraživačima. Pretpostavlja se da što je veći broj linkova jednog sajta na drugim sajtovima, kvalitetniji je sadržaj samog sajta.

U vezi sa linkovanjem, kao tehnikom za Online promociju, je i razmena banera. Baner se najednostavnije može uporediti sa reklamom u klasičnim medijima (novine i časopisi). Baneri mogu biti stacionarni i rotirajući. Stacionarni su oni čiji je sadržaj nepromenjiv pri svakom učitavanju stranice, dok su rotirajući baneri oni koji se menjaju pri svakom novom učitavanju stranice. 

Sa stanovišta linkovanja, baneri mogu biti baneri koji se linkuju sa adresom sajta oglašivača, baneri koji se linkuju u sklopu sajta na kojem se pruža usluga oglašavanja, kao i baneri koji se ne linkuju (kopija klasičnog sistema promocije npr. bilbord).

 

Dilerski programi

Dilerski ili Affiliate programi su programi čija je osnovna namena zarađivanje na Internetu. U osnovi ovih programa je dilerski odnos, tj. vlasnik prezentacije sa koje je, posredstvom linka, došao korisnik na sajt pokretača dilerskog programa i kupio neki proizvod ili uslugu, dobija proviziju.

Iz ugla kompanije koja je tvorac dilerskog programa, ovaj vid poslovne saradnje omogućava dvostruku korist:

  • raste prodaja proizvoda i usluga, a posledično i profit,
  • omogućeno je besplatno reklamiranje na sajtovima učesnika u dilerskom programu.

 

Viralni marketing

Viralni marketing se definiše kao bilo koja strategija koja stimuliše pojedince da šire marketinšku poruku drugima, kreirajući time potencijal za eksponencijalni rast prikaza te poruke i njen uticaj. 1

U dosadašnjoj istoriji Interneta postoji jedan, sada već legendarni primer uspešno implementirane strategije viralnog marketinga. U pitanju je besplatan e-Mail servis Hotmail. Ovaj servis je za samo godinu i po dana od osnivanja imao registrovanih 12 miliona korisnika. Uzrok ovako velike popularnosti ovog e-Mail servisa je jednostavna marketinška poruka koja se nalazila na kraju svake e-Mail poruke poslate posredstvom ovog servisa, a koja glasi: Otvorite besplatan e-Mail nalog na Hotmail.com (Get your private, free email at Hotmail.com). Svaki korisnik koji je dobijao e-Mail poruku od drugog korisnika, prijavljivao se na servis i slao poruke prijateljima. Time je ostvaren mrežni efekat koji je doprineo velikoj popularnosti ovog servisa.       
 
Iskustvo pokazuje da je veoma mali broj kompanija koje posluju na Internetu zaista i uspelo da naplati svoju iznenadnu popularnost uzrokovanu primenom strategije viralnog marketinga.

 

Ostale tehnike Internet marketinga

  • Internet oglasi, slično oglasima u realnom okruženju mogu doprineti promociji web sajta. Njihov najveći nedostatak je potreba za ažuriranjem, budući da su vremenski ograničeni.
  • Web forumi mogu bit značajno sredstvo promocije u Online okruženju i to kako sa aspekta organizovanja foruma na sopstvenom web sajtu, tako i sa aspekta učešća u radu referentnih foruma iz odabrane oblasti.
  • Plasiranje materijala o našem web sajtu na druge sajtove u formi članaka za kojima sajtovi obično imaju potrebu. Time se, u zavisnosti od posećenosti ciljanog web sajta, mogu ostvariti dobri promotivni rezultati.
  • Upotreba Pop-up prozora, odnosa prozora koji "iskaču" prilikom učitavanja neke web stranice, jeste tehnika promocije koju ne bi trebalo praktikovati, budući da iritira iskusnije korisnike Interneta, a da neiskusne navodi da kliknu na njih.

 


1 Definicija preuzeta iz članka poznatog stručnjaka iz ove oblasi Dr Ralph Wilson-a, http://www.wilsonweb.com/wmt5/viral-principles.htm (01.08.2010.)


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:0


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: