Utisci korisnika

Zaista sam prijatno iznenađena vašom brigom za korisnike, i zahvaljujem vam se na maksimalnoj podršci. Što se tiče vaših usluga sve je jasno, ja se uvijek vraćam i nastaviću…

Pre svega želim da vam se zahvalim na veoma brzom i profesionalnom pristupu. Jovan Knežević - Hong Kong


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Internet marketing

Modul: Osnove internet marketinga

Autor: Test Instruktor

Naziv jedinice: Offline i Online marketing


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test offline i online marketing
- Offline i Online marketing (PDF dokument)Kako promovisati sajt?

Napravili ste sajt i spreman je da ga čitav svet vidi. Kako? U promociji sajta potrebno je koristiti i Online i Offline marketing. Online marketing podrazumeva promociju na samom Internetu putem banera, pozicioniranja na pretraživačima, postavljanja linkova, pokretanje diskusionih grupa i sl. Ali nije dovoljan samo taj vid marketinga. U promociju je potrebno uključiti i Offline marketing.

 

Offline marketing

Jedna od najčešćih zabluda je da se sajt promoviše samo na Internetu. Tako će se postići malo toga, pogotovo u našem društvu. Potrebno je promovisati adresu sajta i e-Mail putem štampanih materijala (bilbordi, flajeri, prospekti, brošure i sl.), reklama, novinskih članaka i svih ostalih marketinških metoda.

 

Offline marketing i fotografije

Offline marketing može da uradi zaista mnogo. Ukoliko želimo da naš internet nastup uspe, moramo mu pružiti i podršku van samog Interneta. Ovo je mesto gde službe marketinga i PR-a moraju da sarađuju (jer bez uspeha jedne, nema ni uspeha druge službe). Gde god da se obično reklamiramo i oglašavamo, gde god da se pojavljuju naše adrese i kontakt telefoni potrebno je da se pojavljuju i e-Mail i web adrese. Kao što smo već napomenuli - ne smemo dozvoliti da dospemo u začarani krug nekorišćenja Interneta. Posebnu ulogu u Offline marketingu i PR-u igraju fotografije. Fotografije i ilustracije nam mogu poslužiti u odnosima s medijima, kao ilustracija vesti koje se šalju novinskim, trgovinskim i tehničkim listovima. Takođe, posebnu ulogu igraju u ilustrovanju listova kompanije, godišnjih izveštaja i drugih izdanja; na sajmovima, za oglase ili postere. Fotografije i ilustracije moraju biti zanimljive i upadljive, sa odgovarajućim natpisima. Npr. ukoliko nam je cilj da promovišemo sajt ili e-Mail komunikaciju, na posteru se obavezno moraju naći web ili e-Mail adresa. Svaka slika pored toga mora da priča neku svoju priču i prenosi odgovarajuću poruku.

 

Uloga lidera

Treba da budemo lideri, uvek na korak ispred konkurencije. Treba  da damo do znanja da ne kaskamo za svetom i da smo spremni da odgovorimo na zahteve modernog doba. Zato stavljamo svoje web i e-mail adrese na bilborde, na vizit karte, na kalendare (ukoliko ih štampamo)... Moramo dati do znanja da postojimo i u sajber prostoru i da nas i tamo mogu naći. Imamo obavezu da ponudimo našim korisnicima još jedan način i vid komunikacije. Ko kaže da se internet stranice mogu reklamirati samo na Internetu. Danas je sve prisutnija pojava da na reklami ili na nekom bilbordu ne vidite adresu i broj telefona firme, već njenu internet adresu koja je obično vešto uklopljena sa fotografijom ili ilustracijom i kao takva šalje mnogo više od jedne poruke.

 

Internet marketing vs tradicionalni mediji

Tradicionalni mediji su toliko prisutni u našim životima da se naprosto zbunimo kada treba da ih definišemo ili nabrojimo. U tradicionalne medije spadaju: štampa, radio, televizija (istraživanja pokazuju da ljudi provode najviše vremena gledajući televiziju, ako se izuzme boravak na poslu i spavanje; statistička istraživanja pokazuju da prosečna američka porodica provede sedam sati dnevno gledajući televiziju), telefon. Novi mediji otvaraju nove mogućnosti marketingu i to najpre na polju kombinacija medija i načina kreiranja poruke i oblikovanja ponude. Pod pojmom novih medija podrazumevaju se oni mediji koji se zasnivaju na elektronskoj prenosnoj tehnologiji. Internet je onaj koji prednjači u popularnosti, zajedno sa mobilnim telefonom. Postavlja se pitanje da li će novi mediji ugroziti tradicionalne, da li će nestati stari dobri radio ili novine koje nam šušte u rukama. Put u multimedijalnu budućnost novih medija izgleda da je, bar što se tiče tehnoloških pretpostavki, već pripremljen. Ipak, otvara se jedno novo bojno polje: Kako će društvo reagovati? Sve prognoze o promeni medija i načina komunikacije, padaju u vodu ukoliko ih ne podrži društvo. Starijem čoveku korišćenje DVD plejera ili modernijeg daljinskog upravljača za televizor predstavlja problem. Zagovornici novih medija se zato oslanjaju na populaciju mladih. Ali, i tu postoji veliko ALI. Mladalačke ciljne grupe se danas više orijentišu prema konzervativnim predstavama. Rezultati studije Tinejdžeri sveta instituta IVE Research Internacional govore da su tinejdžeri sa početka devedesetih (dakle oni dans imaju oko 25-35 godina) pasivni, konzervativni i materijalistički orijentisani. Vrednosti poput dobrog posla, porodice i „blagostanja“ su na ceni. Krug prijatelja predstavlja, pored roditeljskog doma, najveću podršku.

 

Most između starog i novog

Stanje kakvo je danas kod nas i u svetu ne ostavlja drugu mogućnost no da nove medije i načine komunikacije uvodimo mudro i korak po korak. Danas postoje određeni oblici reklamiranja i komunikacija koje ustvari treba da predstavljaju most između starog i novog.

 

1. Sponzorisanje

Promenom nastupa televizije i uvođenjem Interneta, sponzorisanje marki ili proizvoda dobija novi značaj. Tehnološki orijentisanim firmama u prelaznoj fazi ka novim medijima se nude beskrajne mogućnosti da demonstriraju snagu inovacije kroz sponzorske akcije. Moguće je sponzorisati emisije koje za temu imaju novu tehnologije, ili škole gde se te tehnologije izučavaju, praviti edukativne diskove ili pak igrice...

 

2. Kanali firmi

Danas postoji ogroman broj televizija i zaista je teško snaći se u svoj toj gužvi informacija. Zato je za očekivanje stvaranje kanala određenih firmi. U oblasti nimalo zanemarljivog Homeshoping-a može se očekivati angažman trgovačkih kuća.

 

3. Infomercials

Interaktivno uključivanje konzumenata omogućava novu kombinaciju između posredovanja informacije i komercijalne reklame. Putem Interneta je moguće ostvariti mnoge karakteristike interakcije sve do individualizovane poruke. To se može postići npr. preko poruke ili informacije do kojih potrošač ima pristup preko menija ili određenih ključnih reči. Interakcija je moguća i na sledeći način: gledate emisiju preko Interneta koja ima za cilj testiranje performansi automobila. Klikom na automobil možete da dobijte iscrpne informacije, ne samo o tome kako je određeni automobil prošao na testu, već i gde ga možete nabaviti, koje su pogodnosti i ostale informacije.

 

4. Reklama sa direktnim odzivom

Ne postoji bolji način za plasiranje ovakvog vida reklamiranja od interaktivnih i individualizovanih kanala komunikacije. Na taj način i manji reklameri imaju mogućnost obraćanja potrošačima. Npr. ukoliko neko klikne na neki baner ili odgleda neku reklamu na Internetu, može da odštampa kupon ili dobije neki popust ili ga jednostavno pozovete da postane član kluba potrošača i sl.

 

Online marketing brže deluje

Jedna od najčešćih zabluda je da Internet marketing postiže brže rezultate nego tradicionalni marketing. Vreme, sredstva, rad i znanje koje je potrebno primeniti u kampanjama internet marketinga su na nivou onih koja se primenjuju u tradicionalnim marketinškim aktivnostima. Jedina i najznačajnija prednost internet marketinga je činjenica da je komunikacija na relaciji kompanija-potrošač dvosmerna i da su efekti preduzetih aktivnosti merljivi u kraćem vremenskom roku. Time je omogućena brža reakcija na zahteve korisnika i kreiranje ponude koja je u potpunosti usaglašena sa njihovim preferencijama (pristup „jedan na jedan“).

 

Principi tradicionalnog marketinga u internet marketingu

Umešnost primene principa tradicionalnog marketinga na internet marketing leži u vašoj sposobnosti da ih pažljivo izbalansirate kada formulišete svoje ciljeve i strategije. Principi tradicionalnog marketinga se ne mogu doslovce transponovati na Internet. Ipak, postojao je i period pre Interneta. To treba poštovati.

 

Principi tradicionalnog marketinga Online

Principi tradicionalnog marketinga koji se mogu primenjivati i Online su:

  • biti prvi i biti poseban,
  • uspostaviti reputaciju dobrog usluživača,
  • prvo ovladajte prethodno navedenim principima, pa pređite na realizaciju narednih,
  • znajte kada da usporite,
  • pažljivo osmatrajte vaše tržište i naučite da mu se prilagođavate na odgovarajući način.

 

Proširite vesti

Kada napravite sajt, učinite sve da se vest o njegovom postanku proširi svetom. Vaš URL postavljajte na sve štampane stvari uključujući i hemijske olovke, podmetače, kalendare, rokovnike i sl. Neka vaša internet adresa bude stalno prisutna. Cilj je da kupci požele da dođu na vaš sajt i doznaju više o vašoj firmi ili proizvodu.

 

Obavestite novinare

Pošaljite dobro sročena obaveštenja svim novinama koje su vam od interesa. Ukoliko je potrebno, organizujte i prezentaciju za novinare i tu im predstavite ono po čemu se vaš sajt razlikuje od ostalih, ono u čemu je prvi i koje pogodnosti očekuju posetioce sajta.

 

Direktan marketing

U promociji sajta iskoristite prednosti direktnog marketinga. Pošaljite e-Mail sa URL-om svim ljudima koji podpadaju pod kategoriju vaših budućih kupaca i budite spremni za njihovu posetu. Koristite i Offline direktan marketing.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:1


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: