Utisci korisnika

Zaista sam prijatno iznenađena vašom brigom za korisnike, i zahvaljujem vam se na maksimalnoj podršci. Što se tiče vaših usluga sve je jasno, ja se uvijek vraćam i nastaviću…

Veoma sam zahvalna na Vašem brzom odgovoru i želela bih da Vam se zahvalim na pažnji koju ste pokazali. Radica Nedelčev - Beograd


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Adobe Illustrator CS5

Modul: Illustrator CS6

Autor: Vuk Ninić

Naziv jedinice: Novine u verziji CS6


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test novine u verziji cs6
- Novine u verziji CS6 (PDF dokument)Jubilarna 25. verzija programa Adobe Illustrator, verzija CS6, izašla je u aprilu 2012. godine. Na prvi pogled najveća promena je u izgledu interfejsa, koji je kao u Photoshopu  tamniji, ali je glavna promena u brzini rada programa, odnosno mogućnost 64-bitnog rada u ovom programu. Ovo znači da Vaš računar može mnogo brže da radi veliki broj operacija, posebno kada je reč o velikim dokumentima sa komplikovanijim vektorskim crtežim i efektima.

 

 

Interfejs je sada tamniji, ali baš kao što je to slučaj u programu Photoshop, i ovde ste u mogućnosti da izmenite boju i postavite onu koja Vam najviše odgovara u radu. Predlažemo Vam da postavite tamniji interfejs jer na taj način boje sa kojima radite u okviru dokumenta mnogo bolje dolaze do izraržaja. Ukoliko želite da promenite boju interfejsa, otvorite Preferance dialog box, i odeljak User Interface…  (Edit>Preferances>User Interface…).

 

Boju interfejsa možete odabrati iz padajućeg menija Brightness ili na klizaču ispod.

Što se tiče panela i alatki, uglavnom su samo unapređene i svako ko je radio u CS5 ili CS4 verziji će se veoma lako prilagoditi i uživati u benefitima koje nova verzija sa sobom donosi.

 

ToolBox paneli

Ukoliko radite sa grupom alatki iz panela Tools, ne morate više da ih aktivirate, odnosno prelaziti s jedne na drugu tastaturnom prečicom ili otvaranjem podgrupe u panelu Tools, sada ih možete izolovati u zasebnom panelu na radnom prostoru. Kada otvorite grupu usko povezanih alatki, na desnoj strani menija videćete vertikalnu liniju sa trouglom. Klikom na tu liniju celu grupu ćete otvoriti u novom panelu koji možete postaviti na željenu poziciju na radnoj površini.

 

Workspace menu – Predefinisani izgled radnog prostora

Za razliku od prethodne verzije, sada je dodata komanda Reset Workspace, koja Vam je sigurno poznata iz programa Photoshop. Sada svaku od ponuđenih ili kreiranih varijanti radnog prostora možete sačuvati prelaskom na drugu (Essentials, Typography, Web...), a resetovati je na standardan izgled komandom Reset Ime Radnog Prostora.

 

Panel Layers

U prethodnim verzijama niste bili u mogućnosti da izmenite ime sloja direktno u panelu, već biste morali da dva puta kliknete na željeni sloj, a potom da mu izmenite ime u novootvorenom dialog boxu sa njegovim opcijama. U CS6 verziji, panel Layers Vam daje mogućnost da duplim klikom na ime sloja ili njegovih činilaca – izmenite ime bez otvaranja dodatnih prozora.

 

Kada radite u programu Adobe Illustrator, posebno ukoliko je reč o većem projektu, od velikog je značaja da imenujete slojeve i objekte u njima, kao i da ih organizujete na najbolji način u grupe, kako biste lakše upravljali njima. Upravo zbog toga će ova, naizgled mala promena, znatno ubrzati i olakšati rad i organizaciju u programu, a pored toga sada je i pretraga objekata lakša, kao i njihova selekcija u isto vreme, jer je na dnu panela, pored standardnih ikonica, dodata ikonica Locate Object (lupa), koja Vam pomaže da nađete selektovani objekat unutar zatvorenog sloja.

 

Transform panel

Ukoliko ste pokušali da skalirate vektorski objekat sa efektima ili konturom u prethodnoj verziji u panelu Transform, sigurno Vam se dešavalo da dobijete nezadovoljavajući rezultat jer bi Illustrator skalirao sve osim konture i efekata. U tom slučaju biste morali da upotrebite alatke za transformaciju, s obzirom na to da u njihovim opcijama postoji check box Scale stroke & Effects. Sada je taj check box dodat u panel Transform. Štiklirajte ga ukolio želite da se proporcionalno skalira i objekat i njegova kontura i efekti.

 

 

Panel Color

Panel Color donosi promene koje će biti od izuzetnog značaja web dizajnerima. Kada radite u RGB-u, dialog box Color za razliku od prethodnih verzija sada ima polje u okviru kojeg postavlja hex vrednosti trenutno aktivne boje, koje lako možete kopirati i upotrebiti u drugom programu poput Dreamweavera.

 

 

U donjem desnom uglu unapređenog panela sada imate „tačkasti trougao“ koji inicira da panel možete proširiti kako biste dobili znatno veći prozor sa spektrom RGB boja.

 

 

Panel Transparency

Sada možete veoma lako da kreirate maske u ovom panelu, jer je dodato dugme Make Mask koje od trenutnog objekta na vrhu u aktivnoj selekciji pravi masku. Kao i u Photoshopu, maska je osetljiva na razliku u osvetljenosti, pa će se unutrašnjost videti manje ili više transparentno, u zavisnosti od osvetljenosti objekta na vrhu – ukoliko je crne boje rezultat će biti providan, ukoliko je bele boje biće 100% vidljiv, dok, u slučaju da je gradijentalni prelaz od crne do bele boje, biće gradijentalna i providnost objekata koji se nalaze unutar maske. Na primeru ispod, u tri koraka možete videti sledeće:

 

 

Kreirana su dva vektorska objekta. Prvi ima teksturu za ispunu, dok drugi, zvezda, ima sivu boju ispune, a s obzirom na to da je na vrhu, kreirana maska će dobiti njen oblik – boja će odrediti vidljivost objekata unutar maske, u ovom slučaju jedog objekta.

 

 

Pokretanjem komande Make Mask napravljena je maska, ali objekat unutar nje nije 100% vidljiv jer siva boja svojim vrednostima osvetljenosti unutrašnjost čini nešto providnijom.

 

Klikom na samu masku u panelu Transparency u mogućnosti ste da je transformišete ili da joj promenite boju ispune, što će direktno uticati na vidljivost objekata unutar maske. U ovom slučaju maska je obojena u belu boju kako bi opacity unutrašnjeg objekta bio 100%.

 

Live Trace opcija

Suština je ostala ista – kada unesete rasterski dokument u Illustrator u mogućnosti ste da ga na željeni način pretvorite u vektorske objekte, ali ova opcija je u verziji CS6 znatno poboljšana i sada, iako imate uglavnom slične kontrole za konvertovanje rastera u vektor, rezultat je neuporedivo bolji.

 

 

 1. Predefinisana podešavanja za konvertovanje rasterskih slika u vektorske objekte
 2. Način pregleda rasterskog dokumenta
 3. Mode – izbor modela boja. Možete, kao i u CS5 verziji, odabrati Color, Grayscale i B&W
 4. Izbor palete boja u slučaju da je za prethodno podešavanje odabrana opcija Color
 5. Threshold – klizač koji je aktivan samo prilikom opcije B&W ima istu ulogu kao u CS5 verziji
 6. Paths – prilikom „precrtavanja“ Illustrator će veoma striktno ići uz linije ukoliko je vrednost veća, dok će u suprotnom imati slobodu u crtanju vektora što će u nekim slučajevima dati lepše linije koje više odstupaju od originalne slike
 7. Corner – veća vrednost na ovom klizaču znači da će uglovi biti oštriji dok bi ih u suprotnom slučaju Illustrator izoblio
 8. Noise – veća vrednost će uklanjati šum na fotografiji. Postoji mogućnost da dobijete bolji rezultat, ali, isto tako, možete izgubiti detalje
 9. Metoda rada
 10. Izbor elemenata koje će imati vektorski objekti – Ispuna i kontura
 11. Debljina kontura – opcija je aktivna je samo ako je Stroke check box štikliran
 12. Ignore White – bele površine na slici će biti izbrisane i neće postati vektorski objekti
 13. Prikaz/skrivanje rezultata


Kada već pominjemo rasterske dokumente i njihovo uvoženje u Illustrator, moramo da naglasimo da je u Illustratoru CS6 dodata jedna nova komanda u Kontrolnom panelu (prilikom rada sa rasterom), kao i u Panelu Links – to je komanda Unembed. Ukoliko Vam neko pošalje dokument koji u sebi ima urezane slike (embedded), možete ih sačivati na željenom mestu na Vašem računaru komandom Unembed.

 

Gradijentalne konture

Ne samo da su u ovoj verziji autori programa omogućili dugo očekivanu opciju dodavanja gradijenta konturi, već su to podigli na sasvim novi nivo – sada se gradijent na konturama može primeniti na tri različita načina. Kada selektujete vektorski objekat, gradijentalnu konturu sada možete dodati iz panela Swatches ili Gradient.

 

 

U panelu Gradient sada imate mogućnost da odaberete aktivni kvadrat (Fill ili Stroke). Kada je aktivan kvadrat stroke (kada je na vrhu), pojavljuju se dodatne opcije sa desne strane – Stroke:

1. Apply Gradient within Stroke

 

 

2. Apply Gradient Along Stroke

 

 

3. Apply Gradient Across Stroke

 

 

Pattern Maker

Ukoliko ste ljubitelj tekstura, ova opcija će Vas osvojiti već na prvo pokretanje. Autori programa su je sjajno zamislili dajući Vam mogućnost da se kreativno izrazite i ulepšate Vaše radove, pozadine itd. U prethodnoj verziji bilo je dovoljno samo da kreirate vektorske objekte koji će postati segment teksture i da ga prebacite u Swatches panel kako biste kreirali novi uzorak. Sada to radite na mnogo bolji način i sa neuporedivo većim brojem kontrola. Kada napravite segment, selektujte ga i pokrenite komandu Object > Pattern > Make...

Na slici ispod, napravljene su tri otvorene vektorske putanje alatkom Spiral Tool, potom im je u panelu Brush dodata jedna od predefinisanih četki, a na kraju im je promenjena boja i blending mode kako bi efekat bio zanimljiviji prilikom mešanja boja.

 

 

Kada pokrenete ovu komandu, Illustrator će selektovane elemente izolovati, dodajući kopije okolo kako bi kreirao teksturu. Pored toga, pojevaće se panel Patter Options koji Vam pruža pregršt komandi u vezi sa izgledom teksture koju kreirate.

 

 

 1. Pattern Tile Tool – alatka koja Vam omogućava da upravljate razmacima između segmenata
 2. Ime teksture koja će biti sačuvana u Swatches panelu
 3. Tip šablona po kojem će segmenti biti raspoređeni
 4. Razmak između „cigli“ (kada odaberete Brick by Raw ili Brick by Column opciju)
 5. Podešavanje razmaka između segmenata u širini i visini
 6. Izbor segmenata koji imaju prednost prilikom njihovog preklapanja
 7. Broj kopija i kontrola izgleda kopija u Isolation Mode-u


Kada napravite odgovarajuću teksturu, možete je sačuvati pokretanjem komande Done, a više novih u trenutku kreiranja klikom na komandu +Save a Copy koja se nalazi ispod Kontrolnog panela. Klikom na Done izaćićete automatski iz izolacije, dok ćete klikom na +Save Copy ostati u Pattern Make izolaciji.

 

 

Na taj način možete više različitih uzoraka kreirati od istih segmenata sa kojima radite u Pattern Make opciji. Tastaturnom prečicom Esc izlazite iz izolacije.

 

Package – nov način čuvanja ai dokumenata

Za kraj lekcije pomenućemo takođe bitnu novinu koja se odnosi na čuvanje dokumenata. Nova verzija je preuzela opciju Package iz InDesigna i sada pokretanjem komande File>Package... možete sačuvati u jednom folderu ai dokument, kao i sve linkovane slike i korišćene fontove. Ova opcija je naročito korisna kada projekat koji ste uradili u Illustratoru, a sadrži veliki broj linkovanih slika, predajete kolegama koji će nastaviti da rade na njemu, štampariji ili ukoliko ga prebacijete na drugi računar – na taj način ste sigurni da nećete dobiti obaveštenje poput –Missing Links-.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:3


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: