Utisci korisnika

Hvala Vam na podršci i moram Vam priznati da ste jako ljubazni. Milan Đelić, Valjevo

Zaista sam prijatno iznenađena vašom brigom za korisnike, i zahvaljujem vam se na maksimalnoj podršci. Što se tiče vaših usluga sve je jasno, ja se uvijek vraćam i nastaviću…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: Adobe Photoshop CS5

Modul: Photoshop CS6

Autor: Vuk Ninić

Naziv jedinice: Novine u verziji CS6


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test novine u verziji cs6
- Novine u verziji CS6 (PDF dokument)Kompanija Adobe je aprila 2012. godine zvanično pustila u prodaju CS6 paket, u okviru kojeg se našla i nova verzija Photoshopa, za razliku od prošle (5.5) kada nije bio nove verzije za ovaj program.

 


Na prvi pogled postoji velika razlika, s obzirom na to da je boja interfejsa sada dosta tamnija, ali je sam program u dobrom delu ostao nepromenjen. Autori su najviše radili na usavršavanju alatki i raznih drugih opcija, kao i dodavanju novih filtera, tako da će svako ko je radio u Photoshopu CS5, pa čak i u CS4 verziji, vrlo lako biti u mogućnosti da se prilagodi novinama. Krenimo od prve i najočiglednije – Interfejs. Kada prvi put otvorite novu verziju Photoshopa, kao što je pomenuto, interfejs će biti tamniji, ali pored toga u mogućnosti ste da promenite boju ukoliko ste se navikli na raniju svetliju verziju programa.

 

 

Kao i sve drugo u Photoshopu, i ovo možete postići na više načina. Pre svega, kad god menjate izgled i ponašanje programa Adobe paketa, podrazumeva se da ćete prvo otvorili Preferances dialog box (Edit>Preferances>Interface…).

 

 

Na vrhu se nalazi odeljak Appearance koji se odnosi na izgled interfejsa. U mogućnosti ste da odaberete jednu od četiri ponuđene boje, od najtamnije sive do najsvetlije, koja je bila na prethodnim verzijama. Drugi način da promenite boju jeste ukoliko desnim tasterom miša kliknete na prazan (sivi) deo radne površine kada Vam je otvoren neki dokument sa umanjenim prikazom. Ukoliko to uradite, promenićete samo boju radne površine oko otvorenog dokumenta (Canvas Color).

 

 

Jedna od ponuđenih opcija u pop-up meniju koji se pojavljuje desnim klikom na prazni deo radne površine jeste i Select Custom Color…, u tom slučaju bi se otvorio Color Picker kako biste odabrali bilo koju boju za boju radne površine. Tastaturna prečica za promenu boje je Shift+F2 i Shift+F1.

 

Autosave

Velika mana prethodnih verzija celokupnog Adobe paketa bila je nepostojanje Autosave opcije, taj problem je konačno rešen u ovoj verziji i sada možete sami da podesite na koliko će vremenski Photoshop čuvati u pozadini document u kojem radite (Recovery Information). Svako podešavanje u vezi sa radom programa se može podesiti u Preferance dialog boxu, ovog puta u delu File Handeling.

 

 

Štikliranjem check boxa – Automatically Save Recovery Information Every… možete omogućiti Autosave opciju, a u padajućem meniju u nastavku možete takođe odabrati na koliko će minuta Photoshop to izvršavati. U slučaju da Vam se iz određenih razloga restartuje lap top, isključi Photoshop i sl, prilikom otvaranja dokumenta u kojem ste u tom momentu radili, Photoshop će automatski otvoriti i poslednju verziju istog dokumenta koju je sačuvao, samo će mu uz ime biti dodato Recovered.

Iznad pomenute opcije u Preferance dialog boxu postoji i opcija Save in Background. Ukoliko štiklirate taj check box, prilikom čuvanja promena u okviru aktivnih dokumenata Photoshop će tu radnju izvršavati “u pozadini” i bićete u mogućnosti da npr. otvorite neki drugi dokument i radite u njemu dok on čuva promene, što nije bio slučaj u prethodnim verzijama jer biste za vreme tog procesa videli prozor sa prikazanim procesom čuvanja dokumenta i dok isti ne bude završen niste mogli da radite ništa drugo u programu.

 

Promene u panelima

Najznačajnije promene se mogu primetiti u okviru panela Adjustments i Layers, a dodati su novi paneli – Properties, Character i Paragraph Styles, kao i Timeline za video-montažu koja je takođe omogućena u ovoj verziji Photoshopa. U CS5 verziji, Adjustment panel je služio za kreiranje i uređivanje Adjustment slojeva za korekciju osvetljenosti, boja, tonaliteta i kontrasta na fotografijama, sada u njemu možete samo dodati jedan od ovih slojeva, a sve promene i dorade se rade u panelu koji se u tom slučaju automatski otvara – Properties.

 

 

Ovaj panel se prikazuje kada god uređujete neki od postojećih slojeva, duplim klikom na ikonicu opcije koju predstavlja. U CS5 verziji, te promene biste videli unutar Adjustment panela. Pored toga, u CS6 verziji vise ne postoji panel Mask jer je on postao deo panela Properties (slika ispod).

 

 

Panel Mask Vam omogućava da kontrolišete izgled trenutno aktivne maske u panelu Layers, bez obzira na to da li je rasterska ili vektorska.

 

 1. Layer Mask – rasterska maska
 2. Vector Mask – vektorska maska
 3. Densitiy – propustljivost maske
 4. Feather – poznata opcija koja i u ovom slučaju ublažava prelaze na masci
 5. Mask Edge – Refine Edge opcija za sređivanje ivica maske
 6. Color Range – opcija za selekciju opsega boja na osnovu koje se automatski formira maska
 7. Invert – invertovanje maske
 8. Load Mask Selection – pravljenje selekcije od kreirane maske
 9. Apply Mask – ova opcija briše aktivnu masku zadržavajući na sloju promene koje je maska načinila (maskirala)
 10. Disable/Enable Mask – kao i za svaki sloj, klikom na ikonicu oka možete sakriti/prikazati efekat koji je dobijen maskiranjem
 11. Delete Mask – brisanje aktivne maske 

 

Panal Layers je unapređen dodavanjem opcija za filtriranje postojećih slojeva, taj dodatak se nalazi na tabu na samom vrhu sloja, a u mogućnosti ste da ga uključite i isključite pomerajući dugme na desnoj strain gore (on) i dole (off).

 

 

Filtriranje je korisno kada kao napredniji korisnik programa radite sa velikim brojem slojeva. Kada filtrirate slojeve ne menjate njihovu poziciju (Arrange), već samo prikazujete odabrane. Postoji nekoliko kategorija za filtriranje koje možete odabrati iz padajućeg menija na levoj strain filter taba:

 

 

Kind – filtriranje na osnovu vrste sloja:

 

 1. pixel layers – prosti slojevi koji u sebi imaju samo piksele
 2. adjustment layers – slojevi za korekciju koje kreirate u istoimenom panelu
 3. type layers – tekstualni slojevi
 4. shape layers – vektorski slojevi
 5. smart objects – nedestruktivni, “pametni” slojevi

 

Prilikom filtriranja, u mogućnosti ste da obeležite dve ili vise od pomenutih opcija kako bi veći broj slojeva koji su Vam potrebni bio prikazan. Klikom ih aktivirate/deaktivirate.

 

Name – filtriranje na osnovu imena slojeva.
Effect – filtriranje na osnovu primenjenih evekata koje možete odabrati iz padajućeg menija koji se prikazuje sa desne strane.
Mode – filtriranje na osnovu Blending Mode podešavanja
Attribute – filtriranje na osnovu osobina koje svaki sloj može imati:

 1. Vidljiv/Nevidljiv  (Visible/Not Visible)
 2. Zaključan/Otključan   (Locked/Not Locked)
 3. Prazan/Ispunjen  (Empty/Not Empty)
 4. Povezan/Nepovezan (Linked/Not Linked)
 5. Clipped/Not Clipped
 6. Ima masku/Nema masku (Layer Mask/No Layer Mask)
 7. Ima vektorsku masku/Nema vektorsku masku (Vectror Mask/No Vector Mask)
 8. Ima efekat/Nema efekat (Layer Effects/No Layer Effects)
 9. Primenjene naprednije blending opcije/Nisu primenjene (Advanced Blending/No Adv. Blending)

 

Color – filtriranje na osnovu boje koju ste dodelili kao oznaku slojevima

Čak i u slučaju da Vam se većina slojeva nalazi u grupama, filtriranje će ih prikazati zasebno poređane po hijerarhijskom poretku, od onog koji je na vrhu do onog koji je na dnu od prikazanih slojeva dobijenih filtriranjem.
 
Takođe, za razliku od prethodnih verzija, sada ste u mogućnosti da selektujete veći broj slojeva u panelu Layers, a da im potom svima promenite Blending Mode, da ih sve zaključate/otključate, ili da im promenite boju oznake (desni klik na jedan od slojeva ili na “oko” za prikazivanje i skrivanje sloja će Vam otvoriti pop-up meni u kojem ima opcija za odabir boje kao oznake slojeva, slika ispod pokazuje taj pop-up meni).

 

 

Nove i poboljšane alatke

Alatka koja je znatno unapređena u odnosu ranije verzije je Crop Tool. Velika zamerka korisnika se uglavnom odnosila na to što, prilikom isecanja određenog dela, ostatak slike bude faktički obrisan. Sada u Options panelu postoji check box – Delete Cropped Pixels – i samo u slučaju kada je štiklirana ova opcija će isečeni pikseli biti izbrisani kao u ranijim verzijama. Pored toga, ova alatka u Options panelu sada ima i mogućnost rotiranja slike (Straighten), odnosno ispravljanja horizontalnih i vertikalnih linija (ranije je to bilo samo u opcijama alatke Ruler Tool).

 

Ukoliko odštiklirate pomenuti check box, isečeni deo neće biti obrisan, već samo skriven iza radnog prostora i u svakom trenutku ga možete povratiti, promeniti veličinu i razmeru isečka, rekomponovati.

Kada napravite isečak, u slučaju bilo kakve potrebe za izmenom, dovoljno je samo da aktivirate ponovo alatku Crop, a potom kliknite bilo gde u okviru isečka – to će Vas vratiti na momenat pre samog isecanja, napravite željene izmene, a potom kliknite na Enter da biste ih prihvatili i napravili novi isečak (Crop).

Što se tiče promena u Toolboxu, 3D alatke iz verzije CS5 su izbačene, dok su dodate Perspective Crop Tool i Content-Aware Move Tool.

 

Perspective Crop alatka je kombinacija alatke Crop Tool i transformacije Perspective (Distort) – ukoliko njenim bounding boxom uokvirite objekat u perspektivi (npr. slika u galeriji) isečak će biti ispravljen. U verziji CS5 ova opcija je bila dodatak uz Crop Tool i nalazila se kao check box u options panelu kada je alatka aktivna.

Content-Aware Move Tool je kombinacija alatke Move Tool i opcije Content-Aware Fill.

 

Ukoliko napravite selekciju objekta na slici i pomerite ga na drugi deo slike, praznina će automatski biti ispunjena Content-Aware Fill opcijom. Tada je potrebno da Vam u padajućem meniju Mode bude aktivna opcija Move. Ukoliko imate veći broj slojeva obavezno proverite da li treba da omogućite opciju “Sample All Layers” kako Photoshop pravio izmene na osnovu svih slojeva, a ne samo trenutno aktivnog.

Content-Aware opcija se generalno ponaša odlično kada iza objekta koji pokušavate da uklonite (sa ovom alatkom pomerite na drugu poziciju) nema detalja ili kada je pozadina uniformna tekstura koju Photoshop lako može semplovati. U slučaju kada pozadina ima nešto kompleksniju teksturu ili detalj tada već može doći do poteškoća i lošijeg rezultata. Ova alatka Vam upravo zbog toga daje mogućnost da odaberete koliko će Photoshop prilikom semplovanja biti “striktan” kada je reč o selekciji koju ste napravili. To možete odabrati iz padajućeg menija Adaptation:

 

 

Opcija Very Strikt će se veoma pridržavati selekcije, dok će opcija Very Loose dati Photoshopu veću slobodu da izađe ili uđe u okvir selekcije kako bi napravio bolji rezultat.

Alatke za kreiranje vektorskih objekata, kao što su Rectangle Tool, Rounded Rectangle Tool, Ellipse Tool, Polygon Tool, Line Tool i Costume Shape Tool sada imaju više sličnosti vektorskim alatkama iz Adobe Illustratora. Prilikom kreiranja vektorskih objekata u CS6 verziji imate nove komande u Options panelu:

 

 1. Izbor alatke za kreiranje vektorskog objekta
 2. Fill – boja ispune
 3. Stroke – boja konture
 4. Debljina konture
 5. Dodatne opcije u vezi izgled konture vektorskog objekta
 6. Width – širina vektorskog objekta
 7. Height – visina vektoskog objekta
 8. U ovom padajućem meniju birate da li će novokreirani vektorski objekat biti u novom sloju (New Layer), da li će biti dodatak postojećeg u tom sloju (Combine Shapes), da li će iseći postojeći objekat (Subtract Front Shape), napraviti nov objekat od preseka sa postojećim (Intersect)…
 9. Allign – poravnanje selektovanih vektorskih objekata
 10. Arrange – hijerarhijski poredak vektorskih objekata
 11. Opcije za precizno kreiranje objekata
 12. Align Edges – poravnjanje svih objekata sa mrežom piksela

 

Adobe Camera RAW 7.0

Ovaj plug in nije promenjen, ali je unapređen. Pre svega na u glavnom panelu –Basic- osnovni klizači su promenjeni, tako da sada umesto prethodnih Recovery i Fill Lights imate Highlights i Shadows koji Vam daju mogućnost da zatamnite/posvetlite veliki deo svetlih i tamnih tonova na fotografiji. Pored klizača Blacks, sada imate i Whites za kontrolu nad najtamnijim/najsvetlijim delovima fotografije.

 

 

Verovatno najznačajnija promena u plug in-u napravljena je u okviru alatki Adjustment Brush Tool i Graduated Filter. Sada postoji mnogo vise opcija za uređivanje naznačenog dela na fotografiji, bilo da je to maskom (Adjustment Filter) ili gradijentalnim prelazima (Graduated Filter).


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:1


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: