Utisci korisnika

Da li zato što je DLS novina kod nas (bar za mene)ili još više što će mi koristiti, tek, nalazim da je Arhitektura, izgradnja i održavanje PC računara prava stvar i svakom…

"Želim da kazem da iako sam tek na pola, da sam oduševljena ovim načinom na koji stvari funkcionisu!" Stanislava Kraguljac, Beograd


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Efektivna poslovna komunikacija

Modul: Neverbalna komunikacija

Autor: Test Instruktor

Naziv jedinice: Neverbalna komunikacija - prva impresija


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test neverbalna komunikacija - prva impresija
- Neverbalna komunikacija - prva impresija (PDF dokument)Neverbalna komunikacija je  komunikacija koja se prenosi bez reči,  tj. koja se ostvaruje putem komunikacionih oblika koji nisu zasnovani na rečima.

 

Neverbalna komunikacija – podela:

 1. Vokalna ekspresija: melodika, dinamika, ritmika,
 2. Facijalna ekspresija: izraz lica (250.000 izraza ljudskog lica)
 3. Gestovna ekspresija: pokreti ruku, dodiri tela
 4. Posturalna ekspresija: položaj tela (stojeći, sedeći, čučeći, klečeći i ležeći)
 5. Proksemička ekspresija: dodir
 6. Spacijalno ponašanje: blizina, teritorijalno ponašanje, pokreti u fizičkoj okolini
 7. Ritam: ritam i brzina kretanja
 8. Odeća i ostali efekti izgleda

 

Vrste neverbalne komunikacije:

 • Paralingvistička – način govora – vezana za govor
 • Ekstralingvistička  - nije vezana za govor

 

 Neverbalna komunikacija obuhvata:

 • komunikaciju pomoću „govora tela”
 • komunikaciju putem dodira
 • komunikaciju pomoću izgleda
 • komunikaciju upotrebom vremena i
 • komunikaciju putem prostora.

 

Obeležja neverbalne komunikacije su:

 • snažnija
 • neposrednija
 • manje kontrolisana
 • manje namerna
 • više govori o osobi
 • ponekad nejednoznačna
 • više joj se veruje

 

Prva impresija

Prva impresija ili prvi utisak stiču se u samo nekoliko sekundi. Dovoljno je da pogledate drugu osobu i gotovo trenutno je procenjujete. Koliko god bilo kratko ovo vreme i koliko god se mnogi ljudi suprotstavljali ovom utisku, činjenica je da u samo nekoliko sekundi stičemo mišljenje o našem sagovorniku na osnovu njegovog izgleda, držanja, govora tela, manira, jedva primetnih gestova.

Prva impresija se brzo i lako stiče, međutim, ona se teško menja. Da li je to dobra stvar ili ne, to je već pitanje koje se tiče toga koliko ste u stanju da ostavite verodostojni utisak o sebi, predstavite se u lepom svetlu, ili, sa druge strane, čitate znakove koje drugi nesvesno šalju. Neretko se dešava da pojedinac nehotice ostavi loš utisak na sagovornika, te da mu potom treba mnogo vremena da to ispravi. U svim ovim situacijama se možemo okrenuti univerzalnim smernicama koje će pomoći da ostavimo poželjan prvi utisak.

 

Potrudite se da stignete na vreme kada se srećete po prvi put sa nekim; objašnjenje vašeg kašnjenja nije toliko bitno, koliko je bitna sama činjenica da ste zakasnili. Zato, planirajte da stignete minut ranije i da biste to ostvarili uzmite u obzir sve moguće zadrške koje će vas zadesiti na putu. Za prvi susret je mnogo bolje da stignete ranije, nego da kasnite, zato ne dozvolite sebi taj luksuz koji će verovatno narušiti prvi utisak.

Budite ono što jeste, budite opušteni ako se osećate napeto ili nervozno povodom prvog sastanka, postoji milion malih znakova koji vas mogu odati, a to neće ostaviti dobar prvi utisak. Umesto toga, budite opušteni i budite to što jeste. Smirenost je veoma bitna komponenta za ostavljanje pozitivnog utiska na drugu osobu. Ukoliko inače niste smirena osoba, postoje brojni načini da učinite sebe smirenim za prvi sastanak. Mislite pozitivno, mislite o tome šta ćete raditi, umesto da mislite šta ne bi trebalo da radite, dišite duboko i pravilno i na taj način smirite svoj puls, gradite veru u sebe misleći na protekle susrete koji su išli prema planu.

Predstavite se prikladno; odelo ne čini čoveka, ali fizički izgled je veoma bitan. Kada se sastajete sa nekim prvi put, on nikako ne može znati da je vaš izgled uobičajen, da li ste se posebno pripremili za ovaj sastanak i šta da očekuje od vas u budućnosti. To je savršena prilika da se prikažete u lepom svetlu. Naravno, to ne znači da bi trebalo da izgledate kao supermodel, već samo znači da bi trebalo da obratite pažnju na utisak koje će ostaviti vaše odelo. Izgled je obično prvi znak za stvaranje prve impresije. Slika vredi hiljadu reči, iskoristite mogućnost da vaš izgled priča za vas.

Ne izgubite iz vida vašu individualnost; potrudite se da doterivanje i dolazak na vreme, iako nisu deo vaše svakidašnjice, postanu navika barem kada je reč o poslovnim sastancima. Opustite se tokom sastanaka, komunicirajte spontano, izrazite svoje mišljenje i stavove i budite Vi.

Pobednički osmeh smeh je zarazan! Ako se smejete, stvorićete dobru atmosferu. Retko ko ume da se nosi sa mrštenjem ili ravnodušnošću, posebno na prvom sastanku. Topao osmeh, pun poverenja opuštajuće će uticati na drugu osobu. To je znak da je komunikacija slobodna i poziv drugoj osobi da se otvori.

Ono što se vidi na vama trebalo bi da izvire i iz vas. Ako to što pričate i radite nije kompatibilno, vaš sagovornik može ostati samo zbunjen. Pričajte pozitivno, čak iako ste napeti. Tenzija na prvom sastanku, ma koje god vrste on bilo, jednostavno ne prolazi.

Budite ljubazni i pažljivi kako situacija nalaže. Znak pažnje koji će sagovorniku označiti da ga slušamo, kao i naša ljubazna naklonost čine mnogo, a sigurno ostavljaju dobar prvi utisak.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:3


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: