Utisci korisnika

"Želim da kazem da iako sam tek na pola, da sam oduševljena ovim načinom na koji stvari funkcionisu!" Stanislava Kraguljac, Beograd

Veoma sam zahvalna na Vašem brzom odgovoru i želela bih da Vam se zahvalim na pažnji koju ste pokazali. Radica Nedelčev - Beograd


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Web dizajn

Modul: Teorija web dizajna

Autor:

Naziv jedinice: Navigacija


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test navigacija
- Navigacija (PDF dokument)Navigacija

Jedna od ključnih stvari za dobar sajt je efikasna navigacija, odnosno način za brzo kretanje kroz sajt i lak pristup svim sadržajima. Čemu dobar sadržaj ako korisnik ne može da dođe do njega? Navigacioni elementi su:

 • linkovi
 • mapa sajta (Site Map)
 • pretraga (Search Engines)
 • tabela sadržaja

 

Linkovi su najvažniji navigacioni elementi i od njihovog rasporeda najviše zavisi dobra navigacija.

 

Home Page

Home page je početna strana sajta, odnosno prva stranica, koju browser otvara prilikom pristupa web adresi. Obezbeđuje linkove ka ostalim delovima sajta. Fajl koji generiše home page obično se snima kao index.htm. Početna stranica daje osnovne informacije o samom sajtu i njegovom sadržaju.
 
Od nje zavisi da li će se korisnik zadržati na sajtu, posetiti još neku stranu, ili napustiti sajt. Sadržaj home page treba da informiše i stimuliše korisnika da ostane na sajtu i otvori još neku stranicu. Najvažnije od svega je da početna strana mora brzo da se učita, pa je ne treba opterećivati sa puno sadržaja i pogotovo ne stavljati puno slika. Ono što je nedopustivo je da korisnik odustane od posete zbog sporog učitavanja početne stranice.

 

Hiperlink

Hiperlink predstavlja osnovni elemenat weba. Link (veza) ostvaruje link ka ostalim web stranama unutar iste prezentacije ili ka drugim sajtovima. Dobar raspored linkova i njihova ispravnost su od velike važnosti. Ukoliko linkovi nisu ispravni, sajt ne treba postavljati. Poželjno je da home page i još neke važnije stranice sadrže navigacione linkove bar na dva mesta. Link se može postaviti na tekst ili neki grafički element.

 

Upotreba tekstualnih linkova

Rečenice u tekstu treba koncipirati kao da nema linkova, a kasnije ih ubaciti. Na primer, loše rešenje je "Kliknite ovde za Link stranu koja sadrži...", dok je dobro rešenje "Link strana sadrži...", gde je plavom bojom istaknut link. Poželjno je koristiti očekivane boje linkova:

 • plave – neposećene
 • tamno ljubičasti – posećene
 • svetlo crveni - aktivni

 

Držati se ovih boja, osim ako ne postoji zaista dobar razlog za primenu drugih boja. Korisnik takođe očekuje da linkovi budu podvučeni.

 

Site Map

Mapa sajta takodje može pomoći pri navigaciji. Sadrži listu svih sekcija web sajta i predstavlja najjednostavniji način pregleda sajta i njegovih delova. Lista je najčešće predstavljena u vidu linkova, koji omogućavaju korisnicima da direktno posete neku od sekcija. Može se odrediti i kao skup tekstualnih linkova, koji vode posetioca kroz sajt.

 

Tabela sadržaja

Tabelu sadržaja je poželjno ubaciti unutar dugačkih stranica, kao unutrašnji linkovi. Klikom na link posetilac prelazi na deo strane koji ga interesuje bez upotrebe scroll bara. Uključiti i linkove "Povratak na vrh" nakon svakog od tih delova.

 

FAQ

Frequently Asked Questions predstavlja skup najčešće postavljanih pitanja vezanih za sadržaj sajta. Pomaže korisniku da ne bi dugo lutao sajtom u potrazi za neki osnovnim informacijama. FAQ je obično jedna strana, koja se proteže na više ekrana po potrebi, sa svim eventualnim pitanjima postavljenim na vrhu strane kao unutrašnji link. Ova funkcionalnost je posebno interesantna za nove posetioce sajta.

 

Header i Footer

Poželjno je (mada ne uvek) da svaka strana na sajtu ima zaglavlje (Header) i podnožje (Footer).

Header obično sadrži:

 • Identifikaciju organizacije čiji je sajt,
 • Logo kompanije,
 • Linkove ka glavnim segmentima sajta,
 • Link ka početnoj strani (Home Page).

 

Footer obično sadrži:

 • Datum poslednjeg ažuriranja,
 • Copyright informacije,
 • Webmaster e-mail.

Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:12


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: