Utisci korisnika

Pre nepunih mesec dana kupila sam paket kurseva: PRIPREME ZA POLAGANJE CAMBRIDGE INTERNATIONAL DIPLOMA IN BUSINESS. Obično neki opšti utisak formiramo na kraju, ali ja u ovom trenutku želim sa…

Da li zato što je DLS novina kod nas (bar za mene)ili još više što će mi koristiti, tek, nalazim da je Arhitektura, izgradnja i održavanje PC računara prava stvar i svakom…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: --- Adobe Acrobat X Pro

Modul: Upoznavanje sa programom Adobe Acrobat X Pro

Autor: Test Instruktor

Naziv jedinice: Kreiranje PDF dokumenata


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test kreiranje pdf dokumenata
- Kreiranje PDF dokumenata (PDF dokument)Kreiranje PDF dokumenata iz Microsoft Office aplikacija

Kada kreirate PDF dokument, to možete da uradite na više načina. U prvoj lekciji pomenuli smo komandu Create koja upravo za to služi, ali takođe PDF dokument možete praviti (kada imate instaliran Adobe Acrobat) iz drugih aplikacija kao što su Adobe programi iz paketa, Microsoft Office paketa pa čak i iz veb pretraživača.

 

Acrobat PDFMaker

PDFMaker je jedan od dodataka Acrobata koji radi sa velikim brojem poslovnih aplikacija, kao što su Microsoft Office aplikacije. Kada instalirate Acrobat, PDFMaker se pojavljuje u radnom okruženju aplikacija kako bi Vam pomogao u kreiranju PDF dokumenata direktno iz programa u kojem radite. Hajde da vidimo gde ga možemo naći u Microsoft Office aplikacijama.

Kada otvorite određeni dokument u Microsoft Wordu (isto važi i za bilo koji drugi program iz paketa) u slučaju da imate instaliran Adobe Acrobat X Pro, primetićete da u meniju imate ponuđen tab Acrobat. Kliknite na Acrobat, kako biste prikazali ponuđene komande.

 

 

 • Create PDF - ova komanda kreira PDF dokument od dokumenta koji je otvoren u jednom od programa u kojem radite iz Microsoft Office paketa (u ovom slučaju je to Microsoft Word). Otvoriće Vam se Dialog Box u okviru kojem možete odrediti poziciju na Vašem računaru gde će taj PDF dokument biti sačuvan.
 • Preferances - najbolje je da pre čuvanja PDF dokumenta prvo podesite na koji način će taj dokument biti sačuvan u Dialog Boxu -Adobe PDFMaker- koji se otvara klikom na ovu komandu. Podešavanja će biti standardna za čuvanje PDF dokumenata iz datog programa dokle god ih ponovo ne promenite.

 

U ovom Dialog Boxu možete da izaberete neke osnovne karakteristike za kreiranje PDF dokumenata, kao na primer predefinisane PDF dokumente sa podešenim parametrima koji su Vam sigurno poznati ukoliko ste upoznati sa programima poput Adobe Photoshopa, Illustratora, InDesigna, ili PDF dokument kreiran na osnovu standarda. Te predefinisane PDF dokumente i standarde možete naći u meniju Conversation Settings.

 

 

Ukoliko niste zadovoljni sa ponuđenim predefinisanim parametrima ili jednim od standarda, kliknite na ikonicu Advanced Settings... kako biste otvorili novi Dialog Box u kojem možete podesiti sami sve moguće parametre koji se odnose na kreiranje PDF dokumenta, a sigurno će Vam biti poznati svaki od odeljaka ako ste prethodno pohađali kurs Adobe Photoshopa, Illustratora ili InDesinga. Detaljnije ćemo upoznati sve odeljke ovog Dialog Boxa u jednoj od narednih lekcija.

 

 

Dialog Box u kojem možete sami da podesite parametre PDF dokumenta koji kreirate. Klikom na ime odeljka u levom prozoru, na desnoj strani će biti prikazani njegovi parametri za podešavanje

 

Adobe PDF štampač - Adobe Printer

Prilikom instaliranja Acrobata instalira se i Adobe PDF štampač u Vaš folder Printers. Kao i drajveri za štampače, Adobe Printer je dostupan iz bilo kog programa za štampanje, uključujući Acessories i Utilities na Vašem računaru. Kao i svaki štampač koji instalirate, možete podesiti Adobe PDF štampač kao standardni štampač. Kada ga jednom podesite kao standardni, ne morate stalno da birate štampač kada želite da kreirate PDF dokument. Šta to znači? To znači da biste klikom na komandu Print, umesto štampanja dokumenta na štampaču, kreirali PDF dokument na mestu na računaru gde to odredite u Dialog Boxu koji se potom otvara.

Da biste konvertovali bilo koji dokument u PDF, izaberite File > Print ili pristupite Print Dialog Box-u. Kada Vam se otvori Print Dialog Box, u delu Printer na vrhu, iz menija Name (koje se odnosi na ime štampača) odaberite opciju Adobe PDF.

 

 

 

 

Pre "štampanja" u Adobe PDF štampaču, proverite izlazne opcije klikom na dugme Properties. Otvara se -Adobe PDF Document Properties- Dialog Box, a u njemu izaberite opcije za krajnji PDF dokument. Baš kao i malo pre, i ovde možete detaljnije urediti PDF u ovom slučaju klikom na komandu Edit... i otvoriće Vam se identičan Dialog Box kao i malo pre za uređivnje svih parametara PDF dokumenata.

 

 

 

Klikom na OK otvoriće se Dialog Box koji Vam nudi mogućnost da odredite mesto čuvanja PDF dokumenta na Vašem računaru. Klikom na Save ćete PDF dokument i definitivno sačuvati.

Kada kreirate PDF dokument direktno iz Microsoft Worda (ili nekog drugog programa iz paketa) možete ga otvoriti u Adobe Acrobatu kako biste na njemu dalje radili, kako biste ga ubacili unutar nekog drugog PDF dokumenta itd.

 

Kreairanje PDF dokumenta od veb stranice

Sada kada ste upoznati sa terminom Adobe Printer, shvatićete koliko je jednostavno da kreirate PDF dokument od veb stranice. U veb pretraživaču unesite adresu stranice koju želite da pretvorite u PDF dokument i otvorite je klikom na Enter. Pretraživač u kojem ćemo mi raditi trenutno je Google Chrome, ali isto važi i za Mozzilu, Operu ili Internet Explorer. Kada se nalazite na željenoj veb stranici pokrenite komandu File > Print... (ukoliko koristite Google Chrome komandu Print možete naći u meniju koji otvarate klikom na ikonicu sa desne strane Task Bara) kako biste otvorili -Print- Dialog Box, a istu komandu možete postići i standardnom tastaturnom prečicom Ctrl+P.

U meniju za izbor štampača ponovo postavite Adobe PDF, a ukoliko želite da podesite parametre PDF dokumenta koji kreirate izaberite Advanced (u Mozzili je to dugme Preferances) kako biste otvorili, sada već poznati Dialog Box za izbor ponuđenih PDF podešavanja, a i ovde možete otvoriti dodatni Dialog Box u kojem ćete sve parametre sami podešavati.

Predlažemo Vam da ovo ne radite uz pomoć Print opcije veb pretraživača već uz pomoć Create opcija iz Adobe Acrobata. U nastavku lekcije ćete videti i kako to možete da učinite.

 

Kreiranje PDF dokumenata iz programu Adobe Acrobat X Pro

Na gornjoj liniji Toolbara, sa leve strane, nalazi se ikonica Create. Klikom na nju otvarate meni koji Vam nudi ponuđene opcije za kreiranje novog PDF dokumenta. Identičan meni otvarate iz padajućeg menija File > Create > ...

 

 

 

PDF from File...

Kao što možete videti, tastaturna prečica ove komande je Ctrl+N. U programima poput Photoshopa ili Illustratora tom prečicom otvaramo Dialog Box za kreiranje novog praznog dokumenta ali to ovde nije slučaj. Pokretanjem ove komande otvaramo DialogBox koji se zove Open (otvori). Ono što unutar njega radimo jeste da biramo koji ćemo to dokument otvoriti i u programu Adobe Acrobad ga automatski konvertovati u PDF dokument, s tim što nemamo ponuđen samo PDF tip formata dokumenata već razne druge koje možemo pretvoriti u PDF.

 

Različiti formati dokumenata koje podržava Acrobat

Da biste konvertovati različite formate u PDF, prvo morate poznavati ostale formate koje Acrobat podržava. Uz pomoć opcije Create PDF možete konvertovati skoro bilo koji format u PDF. Ukoliko Acrobat podržava određeni format, dokument će biti konvertovan u PDF i biće otvoren. Ako Acrobat ne podržava određen format, odmah ćete biti obavešteni putem prozorom upozorenja. Mnoge formate koje podržava Acrobat, možete konvertovati u PDF, sa podešavanjima po Vašoj želji. Opcije za podešavanje, pri konvertovanju, nalaze se u Preferences Dialog Boxu. Pre nego što započnete konvertovanje uz pomoć komande Create PDF, odaberite opciju Edit>Preferences (Windows) ili upotrebite prečicu na tastaturi Ctrl+K, zatim kliknite na Convert To PDF u prozoru sa leve strane. Na desnoj strani prikazaće Vam se svi formati koje podržava Acrobat:

 • 3D Files
 • Autodesk AutoCAD (Windows only)
 • BMP
 • CompuServe GIF
 • EMF
 • HTML
 • InDesign
 • JDF Job Definition
 • JPEG
 • JPEG2000
 • Microsoft Office (Windows only)
 • Multimedia
 • PCX
 • PICT (Macintosh only)
 • PNG
 • PostScript/EPS
 • Text
 • TIFF
 • XPS

 

Kada u prozoru koji pokazuje formate koje podržava Acrobat, izaberete određeni format, klikom na dugme Edit Settings... koje se nalazi ispod ovog prozora, otvorićete Dialog Box u kojem podešavate parametre vezane za kreiranje izabranog formata u PDF.

Vratimo se na Dialog Box Open koji smo otvorili komandom Create>PDF from File...

 

 

 

Ukoliko Vam je u meniju Files of Type aktivna opcija All supported Formats, u okviru ovog Dialog Boxa moći ćete da vidite i izaberete sve formate koje podržava Acrobat. Ukoliko recimo odaberete opciju JPEG, videćete samo dokumente JPEG formata, zato ćete u slučaju da namenski tražite određeni dokument, njegov format postaviti kao opciju u ovom meniju.
Svaki dokument koji selektujete, klikom na Open biće ubačen u Acrobat i automatski kreiran u PDF dokument bilo kojeg da je formata prethodno bio. Ukoliko u Dialog Boxu -Open- selektujete više različitih dokumenata (držeći Ctrl, klikom na drugi koji ubacujete ga u selekciju ili držeći Shift, klikom na drugi dokument svaki između njega i prethodno selektovanog će biti ubačen u selekciju), svaki od selektovanih dokumenta će biti kreiran zasebno u PDF dokument i otvoren u Adobe Acrobatu.

 

PDF from Scanner - skeniranje u PDF dokument

U meniju komande Create izaberite PDF From Scanner... Ova opcija Vam omogućava da skenirani dokument automatski (direktno) sačuvate kao PDF dokument otvoren u Acrobatu. Potrebno je da izaberete da li želite crno-beli skenirani dokument (Black & White Document), dokument u boji (Color Document), sliku u boji (Color Image), sliku u sivim tonovima (Grayscale Document) ili da uradite dodatna podešavanja pre skeniranja (Custome Scan...).

 

 

Acrobat nudi mogućnost da u jednom koraku konvertujete skenirane dokumente u prepoznatljiv tekst ukoliko ga u okviru skenirane stranice ima. Potrebno je samo proveriti da li je opcija OCR uključena, kada budete podešavali parametre vezane za kreiranje PDF dokumenta od skeniranog dokumenta. U slučaju da to ne uradite, i zato unutar PDF dokumenta imate skenirani tekstualni dokument čije slovne karaktere ne možete selektovati jer ih Acrobat ne raspoznaje, potrebno je da iz Tools Pane-a otvorite grupu komandi Recognize Text i upotrebite alatku In This File, ukoliko to radite samo unutar jednog PDF dokumenta, ili alatku In Multiple Files u slučaju da želite da Acrobat ovu operaciju izvrši u svim otvorenim PDF dokumentima.

 

 

Create PDF from WEB Page...

Kada pokrenete ovu komandu, otvoriće se Dialog Box u kojem ćete unutar URL polja morati da upišete tačnu adresu veb stranice od koje želite da kreirate PDF dokument.

 

 

Pokretanjem komande Create ćete automatski kreirati PDF od željene stranice, ali najbolje je da prethodno pokrenete komandu Settings... i otvorite Dialog Box -Web Page Conversation Settings- u kojem možete da podesite određene parametre koji određuju na koji način će taj PDF dokument biti sačuvan.

 

 

U meniju File Type odeljka General odaberite da li želite da konvertujete ceo HTML dokument zadate veb stranice ili samo Text.

U odeljku Page Layout možete da odredite koje će biti tačne dimenzije stranica PDF dokumenta koji kreirate od veb stranice izborom jedne od ponuđenih veličina iz menija Page Size ili podešavanjem specifične širine i visine stranice dokumenta u poljima Width i Height.

***Standardne merne jedinice biće prikazane u inčima (inches), a vi to možete promeniti za aktivni dokument u Dialog Boxu Preferances (Edit > Preferances...) izborom Units & Guides opcije u levom prozoru, i promenom merne jedinice na desnoj strani iz menija Units (najbolje bi bilo da postavite cm ili mm). Ukoliko ovo uradite u Adobe Acobatu, kada nema otvorenih dokumenata, odabrana merna jedinica biće postavljena kao standardna u programu.

 

 

 

U odeljku Margins podešavate margine, odnosno razmak sadržaja veb stranice od ivice stranica koje ste podesili.

U odeljku Orientation možete odrediti orijentaciju stranica, dok na kraju u odeljku Scaling možete izvršiti skaliranje sadržaja veb stranice kako bi stao ceo na podešenu stranicu u PDF dokumentu.

Kada podesite parametre i kreirate PDF dokument klikom na Create komandu desiće se sledeće - Acrobat će kreirati PDF dokument samo od stranice koju ste zadali u polju URL. Ukoliko je stranica imala određene ikonice u vidu linkova, čijim klikom bi se prešlo na drugi deo te veb stranice, PDF će zapamtiti i te linkove. Ukoliko pređete kursorom preko neke ikonice u PDF dokumentu, koja je na veb stranici bila link i vodila na određeni drugi deo stranice, prikazaće Vam se taj njen link ispisan pored kursora u okviru. Klikom na link u PDF dokumentu automatski ćete otvoriti tu stranicu, ali unutar veb pretraživača, jer nju PDF dokument nije sačuvao, već samo onu stranicu čiju ste adresu zadali.

Ako želite da kreirate PDF dokument od celokupnog veb sajta, a ne samo jedne stranice, ponovo pokrenite komandu Create PDF from WEB Page... i u donjem levom uglu Dialog Boxa koji se otvori kliknite na plavu ikonicu sa strelicom -   i na taj način ćete dobiti dodatne opcije ispod.

 

 

Odaberite opciju Get entire site kako biste u okviru PDF dokumenta sačuvali celokupni veb sajt čiju ste adresu uneli u polju URL. Sada će sigurno biti potrebno nešto više vremena Acrobatu da poskida sve potrebne elemente tog veb sajta, formira svaku stranicu i kreira od toga PDF dokument. Sada ćete svaki odeljak veb stranice na koji se prelazilo klikom na link moći da vidite kao bookmark. Takođe, klikom na jednu od ikonica koja je na sajtu link, automatski ćete i u PDF dokumentu preći na tu stranicu, s obzirom na to da je sada i ona sačuvana u okviru PDF dokumenta.

 

PDF from Clipboard

Još jedan način da kreirate PDF dokument jeste komandom PDF from Clipboard. Pre nego da pokrenete ovu komandu, potrebno je da unutar jednog od programa iz Microsoft Office paketa, Adobe paketa, sa internet stranice itd. kopirate selekciju koju ste napravili komandom Copy ili univerzalnom tastaturnom prečicom Ctrl+C. Potom pokrenite komandu PDF from Clipboard i od kopirane selekcije ćete u Acrobatu kreirati novi PDF dokument.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:1


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: