Utisci korisnika

"Želim da kazem da iako sam tek na pola, da sam oduševljena ovim načinom na koji stvari funkcionisu!" Stanislava Kraguljac, Beograd

Želeo bih da Vam se zahvalim na Vašoj brzoj pošiljci, sertifikatu i novom kursu, koji sam juče preuzeo putem Post-expresa. Još jedanput Vam se zahvaljujem na Vašoj profesionalnosti.…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Web dizajn

Modul: Teorija web dizajna

Autor:

Naziv jedinice: Izbor domena i web hosting


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test izbor domena i web hosting
- Izbor domena i web hosting (PDF dokument)
- Izbor domena i web hosting (PDF dokument)Vrste domena

Posmatrajmo na primer web adresu www.mojafirma.com. U ovoj adresi domen je .com, naziv domena je mojafirma.com, dok je Internet domen kompletna adresa. Krajnje desni deo adrese je tzv. domen najvišeg nivoa (eng. TLD-Top Level Domain).

Postoje dve vrste:

 • generički (Generic Top Level Domain)
 • teritorijalni (Control Code Top Level Domain)

 

Generički domeni

U generičke domene spadaju:

 • com - komercijalne organizacije
 • net - računarske mreže
 • org - neprofitne organizacije
 • info - različite vrste informacije
 • biz - biznis sajtovi
 • tv – televizije

 

Naziv domena ne sme da počne ili da se završi sa crticom (-). Mala i velika slova su ravnopravna. Domen se zakupljuje na period od 1 do 10 godina. Pre izbora treba proveriti da li je generički domen slobodan, na primer na www.register.com.

 

Izbor imena i domena

Pri izboru naziva domena potrebno je najpre proveriti njegovu raspoloživost. Dobar izbor naziva domena u sebi sadrži ime firme, kraće reči, bez upotrebe crtica. Na primer, dobar izbor je www.mojafirma.com, a loš www.123moja12-firma456.com. Naravno, nekad je teško doneti odluku, jer su sve bolje adrese su već rezervisane. Provera da li je neka adresa slobodana ili ne, ko je drži ako je zauzeta i koji domeni su slobodni, može se izvršiti na sajtu www.register.com. Na primer, ako je www.vasaadresa.com zauzeto možda je www.vasaadresa.net slobodno i sl.

 

Teritorijalni domeni

Teritorijalni domeni označavaju državu u kojoj je registrovan taj domen.

Na primer:

 • .co.uk
 • .org.uk
 • .rs
 • .edu.rs
 • .co.rs

 

Registraciju domena u Srbiji može obaviti i fizičko lice. Prelaskom sa .yu domena na .rs domen, omogućeno je da fizička lica u Srbiji registruju domene, što ranije nije bilo moguće. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) je organizacija koja upravlja registrom nacionalnih internet domena. Više informacija možete pronaći na www.nic.rs.

 

Domaći domeni

Domen .rs mogu registrovati svi zainteresovani korisnici. Domen .co.rs namenjen je poslovnim korisnicima, dok je .org.rs namenjen poslovnim korisnicima koji su neprofitne organizacije. Domen .edu.rs mogu registrovati institucije koje se bave obrazovanjem, privatne škole, kao i preduzeća čija je primarna delatnost edukacija ili obuka bilo koje vrste. Domen in.rs namenjen je fizičkim licima, ali do sada nije stekao neku značajniju popularnost.

 

Web hosting

Web hosting je servis koji omogućava smeštanje HTML dokumenta web sajta i ostalih fajlova na web server. Ovim se sajt pušta u rad i čini dostupnim svima na Internetu. Može se definisati i kao iznajmljivanje prostora na web serveru. Postovanje i održavanje prezentacije ostvaruje se ftp vezom, na primer iz Total Commandera. Pri izboru provajdera važna je tehnologija koju isti podržava, odnosno da li će sajt raditi korektno na datom provajderu. Troškovi postavljanja takodje se moraju biti uzeti u obzir. Raspoloživi prostor na serveru zavisi od izabranog hosting paketa, pri čemu pored trenutne veličine sajta treba uzeti u obzir i mogućnost proširenja, odnosno prelaska na neki veći hosting paket.

 

Na sledećem linku možete videti spisak internet domena najvišeg nivoa:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Списак_највиших_Интернет_домена


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:8


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: