Utisci korisnika

"Ovo je pravi vid doškolovavanja za sve one koji nemaju uslova za redovno školovanje ili su prezauzeti. Nije teško za one koji hoce . Uz vas je i moj sin od 9 godina nesto naučio.…

Želeo bih da Vam se zahvalim na Vašoj brzoj pošiljci, sertifikatu i novom kursu, koji sam juče preuzeo putem Post-expresa. Još jedanput Vam se zahvaljujem na Vašoj profesionalnosti.…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Web dizajn

Modul: FrontPage

Autor:

Naziv jedinice: Hiperlinkovi


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test hiperlinkoviHiperlinkovi su linkovi koji vode sa strane na stranu i sa sajta na sajt. Kada kliknete hyperlink, on šalje poruku do web servera i zahteva od njega da pretraživaču pošalje dodatnu stranu i datoteke. Kada kreirate hiperlink, odredište linka (adresa) je šifrovano u određenom formatu, koji se još skraćeno naziva URL (Uniform Resource Locator). URL u sebi sadrži adresu web servera ili neke druge mrežne lokacije, putanju do stranice (fajla) i sam naziv fajla (web stranice). URL takođe identifikuje protokol koji upravlja datim tipom resursa (fajlova), to može recimo biti HTTP ili FTP. Kada ne bi bilo hyperlinkova, morali bi za svaku stranicu da ručno unosimo URL.

Svaki URL ima sledeći format:

 

server_type://domain.name/subdir/file

 

Server tip može biti http, ftp, gopher, wais.

 

Ono što je još bitno jeste da se hiperlinkovi dele na relativne, apsolutne i bookmark.

 

Apsolutni hiperlinkovi (URL-ovi) sadrže potpune adrese, uključujući tip protokola, naziv web servera, putanju i naziv fajla i povezuju druge web stranice ili datoteke i moraju sadržati celu putanju, zajedno sa http://, dok relativni vode prema datotekama u vašem sajtu. Uobičajeno je da se unutar stranica na web-u koriste relativni URL-ovi, koji sadrže samo parcijalu putanju i naziv fajla. Ukoliko su fajlovi premešteni na neki drugi server, radiće samo oni hiperlinkovi kod kojih fajlovi odredišta nisu promenili svoju relativnu adresu. Na primer, zamislite link na stranici bccs.htm koji vodi na stranicu nastava.htm koja se nalazi unutar foldera Koledz; ukoliko se obe stranice (zajedno sa folderom Koledz) premeste na neki drugi server, hiperllink će i dalje biti korektan i "sprovodiće" posetioce na pravu web stranicu. Bookmark je  link na delu stranice.

 

Linkovi mogu biti tekstualni i grafički. Hyperlink ustvari predstavlja highlight-ovanu reč, sliku, ili deo slike koji pointuje na, drugi deo teksta, ili potpuno novi dokument. Ukoliko highlight-ujemo sliku, klikom na istu ćemo se prebaciti na zadati dokument, odnosno njegov deo.

 

 

POVEZIVANJE SA DRUGIM STRANAMA POMOĆU HIPERLINKA

 

Najpre kreirajte dve stranice, pod nazivom index i nastava. Na strani index.htm napišite reč nastava. Markirajte je i sa palete Standard odaberite ikonu Hyperlink. Otvoriće se prozor Insert Hyperlink. U text boxu Text to display nalazi se markirana reč. Označite Existing File or Web page i u polju Look in - Current Folder, a u polju Address upišite stranu na koju treba da vodi link. U ovom slučaju to je strana nastava.htm. Kliknite na OK. Da bi videli kako hiperlink radi, potrebno je najpre snimite promene. Zatim izaberite Preview sa dna prozora. Kada kliknete na hiperlink učitaće se druga strana (nastava), strana koju ste upisali u polju Address.

 

Pogledajte na Code pogledu kako izgleda HTML kod za hiperlink:

 

nastava

 

Jedanput formatiran hyperlink dozvoljava promene. Kada kliknete desnim tasterom miša na link, možete da izaberete opciju Hyperlink Properties. U okviru ove opcije možete da uklonite hiperlink sa neke reči ako kliknete na Remove Hyperlink.

 

 

POVEZIVANJE SA E-MAIL ADRESOM POMOĆU HIPERLINKA

 

Na strani index.htm napišite reč e-mail i markirajte je. Desni klik na markiranu reč i odaberite opciju Hyperlink.  Otvoriće se prozor Insert Hyperlink. U text boxu Text to display nalazi se markirana reč. Označite E-mail Address a u polju E-mail address upišite e-mail adresu  na koju treba da vodi link. Možete da upišete vašu e-mail adresu  (student@link.co.yu). Kada upišete e-mail adresu automatski će se dodati reč mailto. U polje Subject možete upisati naslov poruke. Kliknite na OK. Da bi videli kako hiperlink radi, potrebno je da najpre snimite promene a zatim izaberete Preview sa dna prozora. Kada kliknete na hiperlink pokrenuće se e-mail program.

 

Pogledajte na Code pogledu kako izgleda HTML kod:

 

e-mail

 

 

POVEZIVANJE PREKO HIPERLINKA SA  WEB STRANAMA

 

Ponekad je potrebno da kreiramo link na neke spoljne strane na Webu. Napišite na strani  index reč BCCS, markirate je i sa palete Standard odaberite ikonu Hyperlink. Otvoriće se prozor Insert Hyperlink. U gornjem desnom uglu prozora Insert Hyperlink kliknite ikonu Browse the Web i pokrenućete svoj pretraživač. U pretraživaču pronađite sajt BCCS-a. Kada se ta strana u pretraživaču učita, vratite se u FrontPage. Adresa će  automatski biti upisana  u polje Address. Možete i sami u polje Address da upišete adresu sajta na koji želite da vodi link (https://www.link-elearning.com). Kliknite na OK da zatvorite prozor Insert Hyperlink. Da bi ste videli kako hiperlink radi, potrebno je da snimite promene pa izaberete Preview sa dna prozora. Kada kliknete na hiperlink otvoriće se sajt BCCS-a.

 

Pogledajte na Code pogledu kako izgleda HTML kod:

 

nastava


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:3


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: