Utisci korisnika

"Želim da kazem da iako sam tek na pola, da sam oduševljena ovim načinom na koji stvari funkcionisu!" Stanislava Kraguljac, Beograd

Da li zato što je DLS novina kod nas (bar za mene)ili još više što će mi koristiti, tek, nalazim da je Arhitektura, izgradnja i održavanje PC računara prava stvar i svakom…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: ECDL Access

Modul: Dohvatanje podataka

Autor:

Naziv jedinice: Glavne operacije


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test glavne operacije
- Glavne operacije (PDF dokument)Upotreba komande za pretraživanje

Kada treba da pronađete određenu reč, broj, datum u tabeli, možete koristiti komandu za pretraživanje. Ovo je posebno zgodno ako imate veliku tabelu koja je nepregledna. Komanda se pokreće ako kliknete na dugme Find koje je predstavljeno dvogledom. Otvoriće se prozor gde treba da upišete šta tražite, određenu reč, broj i sl. Treba da podesite i u kojoj tabeli će se izvršiti pretraga i da li kriterijum za pretragu treba da odgovara celom polju, početku polja ili bilo kom delu polja. Kada ste uneli podatke, kliknite na Find Next i program će naći i obeležiti u tabeli prvi odgovarajući podatak. Ako to nije ono što ste tražili, idite na Find Next sve dok ne dođete do cilja.

Druga kartica u ovom prozoru pruža mogućnost da se podatak zameni drugim. Potrebno je prvo da nađete šta hoćete da izmenite, zatim u polje Replace With unesete izmenu i da kliknete na Replace dugme. Ako hoćete da zamenite reč ili neki drugi podatak koji ste naveli kao kriterijum u svim poljima gde se on nalazi, kliknite dugme Replace All.

Upotreba filtera u tabelama i formama i njihovo uklanjanje

Brzo pronalaženje podataka, izdvajanje onih sa specifičnim osobinama i sortiranje u bazama podataka su od izuzetne važnosti. Zbog toga je dobro poznavanje ovih mogućnosti neophodno svakom korisniku Access (od početnika do profesionalaca).

Kada želite da slogove sortirate po određnom redosledu, dovoljno je da izaberete željenu kolonu i pritiskom na dugmad A-Z za sortiranje u rastućem i Z-A za sortiranje u opadajućem redosledu. Ako želite da sortiranje izvršite po više kolona istovremeno, morate ih sve selektovati. Access uvek sortira po prioritetu od leva na desno, što znači da ćete nekada morati da menjate redosled kolona (odnosno polja) u tabeli.

Filter by Selecton (filtriranje na osnovu izabrane vrednosti) je alatka koja vam omogućava da trenutno izdvojite slogove na osnovu kriterijuma u polju koje ste izabrali. Dovoljno je kliknuti u polje, npr. u koloni Title u polje u kome piše Sales Representative, a zatim na alat Filter By Selection, da bismo dobili isfiltrirane podatke kao na slici 1.

Deo u kome se nalaze navigaciona dugmad pokazuje vam je li baza podataka trenutno filtrirana ili ne. Osim toga ikona Apply Filter / Remove Filter je u pritisnutom položaju, pokazujući time da je filter trenutno aktivan. Kada se pritisne to dugme, isključuju se svi filtri i redosled sortiranja.

Slika 1. Filtriranje po jednom zadatom uslovu


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:2


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: