Utisci korisnika

Pre nepunih mesec dana kupila sam paket kurseva: PRIPREME ZA POLAGANJE CAMBRIDGE INTERNATIONAL DIPLOMA IN BUSINESS. Obično neki opšti utisak formiramo na kraju, ali ja u ovom trenutku želim sa…

Hvala Vam na podršci i moram Vam priznati da ste jako ljubazni. Milan Đelić, Valjevo


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: - Adobe Illustrator CS5

Modul: Crtanje alatkom Paintbrush i primena simbola

Autor: Vuk Ninić

Naziv jedinice: Crtanje uz pomoć alatke Paintbrush


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test crtanje uz pomoć alatke paintbrush
- Crtanje uz pomoć alatke Paintbrush (PDF dokument)Umesto da crtate samo linije pomoću Pencil alatke, koje se direktno pretvaraju u vektorske putanje, uz pomoć Paintbrush alatke će se vektorske putanje koje potezom formiramo (u zavisnosti od izgleda četke) u raznolike dekorativne linije, poteze koji izgledaju kao da su naneti različitim četkama za slikanje, i još mnogo toga. Ukoliko posedujete tablet za crtanje, možete podešavati da se pritiskom menja debljina nanetih poteza.

                                                               

Paintbrush Tool vektoru koji formiramo potezom ili već postojećoj vektorskoj putanju dodaje konturu koji prethodno izaberete, čineći je zanimljivom, dinamičnijom i kreativnijom. Ova alatka se nalazi u ToolBox-u zajedno sa ostalim alatkama za crtanje.

S obzirom na to da su suštinski slične, alatke Pencil i Paintbrush imaju i dosta sličnih opcija u načinu crtanja. Klikom na ikonicu obe alatke u ToolBox-u otvoriće vam se Dialog Box sa podešavanjem njihovih opcija. Opcije su im generalno iste:

                               

 

                Napomena: Sve ove opcije su već objašnjene u lekciji crtanje uz pomoć alatke Pencil

To takođe znači da ćete poteze načinjene Paintbrush alatkom tj. vektorske putanje, moći da preradite ukoliko ih selektijete i napravite dodatni potez preko, i da ćete moći da je uređujeteuz pomoću Smooth alatke (koja se nalazi skrivena u podmeniju Pencil Tool), brisati joj određene delove putanje preko kojih prelazite sa Path Eraser alatkom,... možete da joj uređujete tačke usidrenja (Anchor Points) u okviru putanje Direct Selection alatkom i time utičete na celokupni izgled.

Sve se svodi na isto, razlika je samo u tome što Paintbrush alatka, kao što smo već videli, sama nanosi određen izgled konturi vektorske putanje koju ste potezom napravili ili postavili na već postojećoj vektorskoj putanji ili objektu u zavisnosti od toga kakvu smo četkicu izabrali, podesili joj debljinu, transparentnost i još neke stvari koje ćemo naći u panelu za rad sa četkama.

(Napomena: Radi što boljeg shvatanja načina rada ove alatke, najbolje bi bilo da se na trenutak vratite na lekciju o crtanju Pencil alatkom, a potom nastavite sa ovom lekcijom proučavanjem alatke Paintbrush.)


Vrste četkica kojima radi Paintbrush Tool – Brushes

Postoji pet vrsti četkica kojima nanosimo poteze prilikom korišćenja alatke Paintbrush. Svaka se na svoj način ponaša prilikom oslikavanja konture vektorske putanje.

 • Calligraphic Brush - ova opcija vam daje mogućnost da uredite vrh četke. Potezi napravljeni ovom četkom imaju ugao i oblik, čime se dobija prirodniji izgled u varijaciji debljine poteza.

 

               

 

 • Scatter Brush - ova opcija vam omogućava da bilo koju vektorsku putanju (otvoren ili zatvoren vektorski oblik) pretvorite u potez iscrtan Paintbrush alatkom praveći kopije osnovnog izgled četke, koje raspršuje po vektorskoj putanji. Kasnije možete uređivati na koji način su raspršene kopije na vektorsku putanju i celokupni izgled u opcijama četkice.

 

 

 • Art Brush - ova četkica vam omogućava da bilo koju vektorsku putanju pretvorite u potez četkicom tako što njen osnovni izgled raširi preko cele vektorske putanje (poteza Paintbrush alatkom ili po konturi već postojeće vektorske putanje).

 

 

 • Bristle Brush - ova četkica vam omogućava da potezi naneseni njom simuliraju izgled prave slikarske četke i tehnika poput pastela, akvarela, uljanih boja i sl.

 

                      

 

 • Pattern Brush - ova četkica vam omogućava da odredite do pet vrsta tekstura koje će potom ova četkica u potezu nanositi na vektorsku putanju i time praviti konačan izgled formiran od tekstura.

 

    

 

Kako biste imali što veću kontrolu nad izgledom poteza nanetih raznim četkicama Paintbrush alatke, otvorite panel Brushes komandom Window>Brushes.  

                                    

 

A. Thumbnail prikaz ponuđenih vrhova četkica tj. njihovog nanosa
B. Padajući meni sa opcijama panela Brushes
C. Padajući meni biblioteka uzoraka različitih vrsta četkica
D. Uklanjanja zadatu konturu Paintbrush četkicom selektovanoj putanji
E. Otvara Dialog Box za podešavanje parametara selektovane četkice iz panela
F. Kreiranje nove četkice - New Brush
G. Brisanje selektovane četkice - Delete Brush

Kao što smo imali primer sa uzorcima boja, Illustrator vam nudi veliki broj predefinisanih četkica koje možete koristiti u radu. Možete ih naći klikom na ikonicu Brush Libraries Menu ili u padajućem meniju opcija panela Brushes.

 

                       

 

Izborom određene grupe sličnih četkica, otvoriće se njihov zasebni panel odakle ih možete prebaciti u panel Brushesh (ako ih prenesete mišem ili dva puta kliknete na njih) kako biste do njih lakše dolazili, mogli da ih upotrebite i uređujete. Potom ih i izbrišite iz ponuđenih u panelu Brushes klikom na ikonicu kante (Delete Brush) u donjem desnom uglu panela. Ukoliko ih izbrišete iz panela Brushes, nećte ih izbrisati i iz biblioteke. Pored svih ovih ponuđenih, klikom na ikonicu New Brush u mogućnosti ste da i sami kreirate svoju četkicu. Otvoriće se Dialog Box u kojem ćete prvo odlučiti koju vrstu četkice želite da napravite.

 

                                

Calligraphic Brush

Ukoliko se odlučite za ovu vrstu, otvoriće vam se njen Dialog Box:

 

          

 

Pored standardnog unosa imena četkice, postoje tri vrste podešavanja njenih karakteristika:

 • Angle - ugao nanosa - možete staviti fiksiran ili promenljiv ugao nanosa poteza četkicom. Kada je Roundness (zaokrugljenost) četkice 100%, opcija za ugao nanosa vam neće davati vidljive efente. Kada ne koristite fiksiran ugao, na klizaču Variation možete podesiti količinu varijacija uglova nanosa prilikom poteza.
 • Roundness - zaokrugljenost - može biti fiksirana ili promenljiva pri nanosu poteza četkicom. Što je veća procentualna vrednost, to je četkica zaokrugljenija čime pravi trag poput standardne hemijske olovke (100%), dok u slučaju da stavite malu vrednost (1%), dobijate trag koji imitira potez nanet kaligrafskim perom.
 • Diameter - prečnik - takođe može biti fiksiran i promenljiv pre nanosu poteza četkicom.


Za svaki od parametara u slučaju da stavite Random (promenljivu) opciju, možete kontrolisati varijaciju promenljivosti prilikom poteza na klizaču Variation. Četkicu takođe možete modifikovati u njenom prozoru za prikaz, iznad pomenuta tri parametara, rotirajući i praveći je manje ili više zaokrugljenom uz pomoć dve kontrolne tačke, dok u prozoru desno vidite prikaz nanosa i varijacija ukoliko ih ima. Varijacije su najkorisnije ukoliko mate tablet za crtanje osetljiv na pritisak. U tom slučaju ćete parametre staviti na Pressure. Boja nanosa ovom četkicom zavisi od trenutno podešene boje konture (Stroke Color).Scatter Brush

Pre nego da krenete s kreiranjem ove četkice, napravite grafiku na osnovu koje ćete je kreirati. Napravljenu grafiku selektujte, a potom kliknite na New Brush ikonicu. Otvoriće se njen Dialog Box:

                 

 

Size - veličina - može biti fiksirana ili promenljiva pri nanosu poteza četkicom. Ovim parametrom određujete koliko će vaša grafika, koja će se ponavljati u okviru poteza, biti velika u odnosu na njenu trenutnu veličinu kada ste je selektovali. Procentualna vrednost od 100% će učiniti da kopije u nanosu budu iste dimenzije kao i vaša izabrana grafika, dok će sve manje od 100% biti upravo za toliko procenata umanjeno, i obratno za sve preko 100%

Spacing - razmaci - može biti fiksirana ili promenljiva veličina pri nanosu poteza četkicom. Ovim parametrom određujete koliki će razmak biti između svake nove kopije grafike koja se pojavi prilikom poteza prateći vektorsku putanju koju formirate. Veća procentualna vrednost podešena na klizaču će, samim tim, praviti i veće razmake, dok će manja vrednost (10%) činiti da se kopije preklapaju. Procentualna vrednost ide od 10 do 1000%.

Scatter - razbacivanje - može biti fiksirana ili promenljiva pri nanosu poteza četkicom. Ovim parametrom određujete da li će i koliko svaka kopija grafike biti razmaknuta od vektorske putanje tj. poteza koji crtate četkicom. Negativna procentualna vrednost na klizaču razbacivaće kopije grafike ispod i levo od vektorske putanje, dok će pozitivna to raditi iznad i desno, u zavisnosi od procentualne vrednosti koju podesite (od -1000 do +1000%).

Rotation - rotacija - može biti fiksirana ili promenljiva pri nanosu poteza četkicom. Ovim parametrom određujete da li će i koliko svaka kopija biti zarotirana na putanji od -180 do +180 stepeni.


Rotation relative to - ovde mođete izabrati između Path ili Page opcija. Ukoliko želite da vam se rotacija vrši na osnovu stranice - Page - čime će sve kopije biti dosledne stranici ili na osnovu vektorske putanje - Path - čime će sve kopije biti dosledne putanji koju prate.

Colorization - kolorizacija vam nudi četiti opcije. Ukoliko izaberete:

 • None - četkica koristi istu boju kojom je i napravljena grafika
 • Tints - nanos četkicom će biti obojen varijacijom boje koja je trenutno postavljena za boju konture (Stroke Color).
 • Tints and Shades - nanos četkicom će biti obojen varijacijom boje koja je trenutno postavljena za boju konture (Stroke Color), ali će sačuvati crnu boju kopirane grafike.
 • Hue Shift - nanos četkicom će biti obojen promenom ključne boje grafike (Key Color) u bolju konture (Stroke Color). Kako biste odredili Key Color prikazane grafike u Dialog Box-u, kliknite na ikonicu pipetice (Eyedropper) i potom kliknite na određenu boju na grafici.
 • Kada za određeni parametar umesto Fixed, podesite opciju Random tj. da se nanose nasumično određene veličine kopija grafike, razmaka među njima, njihovih rotacija, ili razbacivanja iznad i ispod putanje, dobićete dva kontrolna klizača kojima ćete odredititi od koje do koje mere će se to vršiti, samim tim i drugi prozor za unos parametra će biti omogućen iznad svakog od četiri klizača (ukoliko su svi podešeni na Random), pa te razlike u varijacijama novih kopija koje se formiraju duž putanje možete uneti u brojkama.

                                         

U ovom slučaju kopije selektovane grafike će se nasumično kopirati putanjom razbacane ispod putanje do -77% i iznad putanje do +66%


Art Brush

Pre nego što krenete sa formiranjem ove vrste četkice, ponovo je potrebno da nacrtate određenu grafiku na osnovu koje će ova četkica biti formirana. Selektovanu grafiku ili direktno prevucite u prazan prostor panela Brushes ili kliknite kada je selektovana na New Brush. Otvoriće se njen Dialog Box za podešavanje parametara:

           

 

Width - određuje koliko će velika ili mala biti kopija vaše grafike na vektorskoj putanji.

Brush Scale Options - opcije skaliranja četkice - postoje tri ponuđene opcije na osnovu kojih će vaša grafika pratiti vektorsku putanju i na osnovu toga se deformisati.

 • Scale Proportionately - će uvećati ili smanjiti izgled grafike na putanji proporcionalno.
 • Strech to Fit Stroke Lenght - će raširiti vašu grafiku preko cele putanje.
 • Strech Between Guides - će raširiti grafiki na osnovu vaših dodatnih specifikacija. U tom slučaju ćete u prozoru prikaza grafike ispod podesiti dve vođice i njima odrediti tačno kako će se grafika širiti na putanji. Samo segment grafike u prikazu  koji podesite da bude između vođica će se raširiti po putanji, dok delovi van vođica neće promeniti osnovni izgled širenjem ili sužavanjem.

Direction - određuje orijentaciju grafike na osnovu putanje po kojoj se širi. U prikaznom prozoru Dialog Box-a plava pomoćna linija sa strelicom orijentacije vam objašnajva u kom pravcu će se trenutno grafika prostirati na putanji.


Flip - izvrće izgled grafike horizontalno i vertikalno.

Colorization - radi na istom principu kao i kod Scatter četkice.

Overlap - birate između toga da li želite ili ne da vam Illustrator sam izvrši određene promene na grafici koja prati putanju, čime će napraviti najbolji prikaz na osnovu ispravljanja nekih nepravilnosti grafike do kojih dolazi u slučaju oštrih uglova putanje ili njenog kompleksnijeg izgleda.


Bristle Brush

Izborom ove vrste četkice, otvorićete njen Dialog Box za podešavanje parametara.

 

                      

 

Pored standardnog prozora za unos imena novoformirane četkice (Name), ponuđeni parametri su:

Shape - Illustrator simulira pet različitih tipova četkica (Point, Blunt, Curve, Angle i Fan) kako za zaokrugljene, tako i za ravne četkice, čime dobijamo ukupno deset različitih varijanti.
Size - ovim klizačem ćete podesiti veličinu četke od 1 mm do 10 mm, iako ćete veličinu moći da menjate i u toku samog rada sa ovakvom četkom tastaturnim prečicama [ - smanjenje i ] - uvećanje četkice.
Bristle Lenght - povećavate dužinu čekinja četkica (Long) čime ćete zahvatiti veću površinu potezom, ili je smanjujete (Short).
Bristle Density - velika vrednost (High) će napraviti gušću četkicu (sa manje razmaka između čekinja), dok će mala vrednost (Low) učiniti da četkica izgleda kao da ima proređene čekinje.
Bristle Thickness - povećavanjem vrednosi pravite gušći nanos četkicom (Coarse), dok će smanjenjem vrednosti nanos izgledati suptilniji.
Paint Opacity - kako bi nanos ovom četkicom simulirao vlažan nanos boje, Illustrator koristi transparentnost za dobijanje tog efekta. Što je manja vrednost, to će nanos izgledati prozirniji, stičući se time utisak vlažnije boje ili njenog nežnijeg nanosa, dok će vrednost od 100% biti bez ikakve transparentnosti.
Stiffness - manja vrednost ovog klizača označava da će četkica biti fleksibilnija (Flexibile) i time zahvatati veću oblast prilikom pritiska na osetljivom tabletu za crtanje, dok će u slučaju podešene veće vrednosti sama četka biti kruća (Rigid) ne dozvoljavajući promene u izgledu.


Pattern Brush

Najbolji način za kreiranje ove vrste četkice jeste da pre svega napravite teksturni uzorak u Swatches Panel-u (što smo naučili u prethodnom modulu). Teksturna četkica može da sadrži do pet različitih teksturnih uzoraka (Pattern Swatches). Kada ste kreirali jedan ili više uzoraka, kliknite na New Brush i izborom Pattern Brush otvoriće se Dialog Box za podešavanje parametara.

 

Pored standardnog prozora za unos imena novoformirane četkice (Name) ponuđeni parametri su:

Scale - na ovom klizaču ćete moći da odredite veličinu uzoraka koje će četkica koristiti da ispuni putanju, na osnovu njihove osnovne veličine kada ste formirali uzorke.
Spacing - određuje razmak između svake nove nanešene teksture. Ukoliko je vrednost 0%, teksture će biti postavljanje jedna uz drugu, dok će veća procentualna vrednost napraviti samim tim i veći razmak među njima.
Pattern Tiles - pet različitih pločica kojima se opisuje izgled putanje u njenim delovima:

 • Side Tile - pločica sa stane se koristi u sredini putanje i koja sadrži uzorak koji će se definitivno najviše ponavljati putanjom,
 • Outer Corner Tile - ugaona pločica se koristi na spoljnim uglovima putanje koji su pod 90 stepeni,
 • Inner Corner Tile - ugaona pločica koja se koristi na unutrašnjim uglovima putanje,
 • Start Tile - početna pločica koja se pojavljuje na početku putanje,
 • End Tile - završna pločica koja se pojavljuje na kraju putanje.
  Da biste odredili izgled svake od pločica, kliknite na nju da biste je aktivirali, a potom izaberite ispod iz liste paterni uzorak koji ste prethodno napravili za jednu, dve ili svaku od pet pločica koje će opisivati putanju tim teksturama. Njen prikaz će vam se pojaviti u prozoru aktivne pločice na kojoj primenjujete uzorak.
  Flip - omogućava izvrtanje uzoraka koji potez četkicom, horizontalno ili vertikalno
  Fit - uz pomoć tri ponuđene opcije objašnjavate Illustrator-u kako da poređa teksturne uzorke na putanji koju prati:
 • Strech to Fit - uz pomoć ove opcije Illustrator će sam menjati opcije za veličinu uzoraka teksture četke kako bi perfektno raširio uzorke preko cele putanje,
 • Add space to Fit - uz pomoć ove opcije Illustrator će sam dodavati razmake između teksturnih uzoraka kako bi što bolje raširio teksture preko cele putanje,
 • Approximate Path - uz pomoć ove opcije Illustrator neće menjati teksture i razmake među njima, već samu putanju kako bi se što bolje teksturni uzorci uklopili na njoj.
  Colorization - radi na istom principu kao i kod ostalih četkica.


Uređivanje četkica i parametara iz panela Brushes

Sada, kada znate kako da ih formirate, znaćete kako i da ih uređujete i menjate, s obzirom na to da ste upoznati sa svim parametrima koji čine ove različite vrste četkica. Dva puta kliknite na bilo koju četkicu u panelu Brushes kako biste otvorili Dialog Box sa podešenim parametrima u zavisnosti od toga koja je vrsta četkice.

Kada menjate parametre, važno je znati da Illustrator proverava da li u okviru vašeg rada postoji objekat ili vektorska putanja na koju ste već primenili upravo tu četkicu koju modifikujete. Upavo zato će vas posle promene određenih parametara, kada potvrdite na OK, u novom prozoru upozoriti na sledeće:

                 

 

Apply to Strokes - izmeniće sve objekte koji imaju već odrećenu konturu ovakvom četkicom.


Leave Strokes - izmeniće parametre četkice samo na selektovanom objektu ili na datoj četkici ukoliko ništa niste menjali kako biste sada nacrtali novu putanju modifikovanom četkicom.


Cancel - poništiće sve promene.


Uređivanje poteza četkicom u okviru dokumenta

Kada određenoj vektorskoj putanju dodate izgled konture u vidu poteza četkicom, samu četkicu u okviru radne površine tj. njen izgled nećete moći da menjate (to biste uradili u promeni parametara za vrstu četkice pre nego što je nanesete na željenu putanju, a potom je tu i prepravljali), ali ćete zato moći da menjate putanju po kojoj je formiran potez četkicom uz pomoć njenih tačaka usidrenja.

Kada poželite da grafiku koju ste dobili dodavanjem oređene četkice konturi vektorske putanje pretvorite u vektorski objekat, to ćete učiniti komandom Object>Expand Appearance. Na ovaj način vi jeste pretvorili taj potez četkice opisan putanjom u objekat, ali sada taj objekat više nema karakteristike četkice, što znači da ga ne možete uređivati podešavanjem parametara iz panela Brushes, podešavanjem vektorske putanje na kojoj je nastala i sl. 

 

Određeni potezi urađeni sa Bristle četkicom će prilikom pretvaranja u objekat napraviti dosta kompleksan objekat koji će usporiti rad računara prilikom čuvanja fajla ili rad štampača prilikom štampe ovakvog objekta.  Ako vam se ovo nekada desi, najbolje rešenje bi bilo da takav objekat pretvorite u raster pre štampanja komandom Object>Rasterize.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:3


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: