Utisci korisnika

"Želim da kazem da iako sam tek na pola, da sam oduševljena ovim načinom na koji stvari funkcionisu!" Stanislava Kraguljac, Beograd

Da li zato što je DLS novina kod nas (bar za mene)ili još više što će mi koristiti, tek, nalazim da je Arhitektura, izgradnja i održavanje PC računara prava stvar i svakom…


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: --- Adobe Dreamweaver CS5.5

Modul: Flash, video i interaktivnost

Autor: Vuk Ninić

Naziv jedinice: Behaviours/Spry


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test behaviours/spry
- Behaviours/Spry (PDF dokument)U poslednjih nekoliko godina iskustvo korisnika na stranama se promenilo, a i sama očekivanja posetilaca sajtova. Najčešći način za dodavanje interaktivnosti je pomoću JavaScripta i svakako preporučujem da se posvetite izučavanju tog skriptnog jezika. Ipak, programiranje nije za svakoga i zato možemo koristiti Behaviour opcije.

Instalacija Dreamweavera dolazi sa dosta predinstaliranih ponašanja (engl. Behaviors) koje možemo da koristimo kako bismo uneli Client Side Java Script kod u dokument. Većina ovih skripata dozvoljava korisniku da interaguje sa sadržajem na stranici. Behaviors su tipično sastavljeni od događaja i akcija koje pokreću te događaje.

Behaviors se mogu dodati na web stranicu koristeći Behaviors podpanel. Svi imaju svoj dijalog koji nas vodi kroz proces unosa potrebnih podataka. Behaviours opcije se nalaze unutar tag Inspector panela i pozivamo ih klikom na Behaviours dugme.

 

Behaviours opcije u okviru tag Inspector panela

 

Behaviors panel postaje aktivan kada imamo otvoren dokument u prozoru radnog prostora. Da bismo saznali nešto više o već primenjenim ponašanjima, selektovaćemo element ili tag na koji je primenjen Behavior na stranici, i on će se pojaviti u listingu Behaviors podpanela.

Kada se događaj sastoji od više akcija, one su izazvane prema redu u kome se nalaze na listi. Obično su Behaviors pridodati tagovima za tekst, slike, ali možemo i da ih primenimo na <body> elemente, linkove, polja formulara i tako dalje.

Meni akcija u Bahaviors panelu se dobija klikom na + dugme. Tada će se izlistati sva presetovana ponašanja.

Dodavanje Behaviours opcija

 

Koja će ponašanja biti dostupna, a koja nedostupna zavisi od toga koji objekat ili element na stranici je selektovan pre nego što kliknemo na + dugme.

 

Kako se dodaje Behavior (ponašanje)?

Dodavanje Behaviora elementu u Dreamweaveru je prilično jednostavno i sastoji se iz nekoliko koraka. Najkraće rečeno, selektujemo objekat ili tekst na stranici, izaberemo Behavior u panelu, popunimo polja u dijalogu tog Behaviora koji smo izabrali i proverimo da li Event Hendler odgovara našim potrebama.

Editovanje i brisanje Behaviora se vrši u Behaviors podpanelu desnim klikom miša na Behavior.

 

Izmena i brisanje Behaviour unosa


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:2


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: