Utisci korisnika

Pre nepunih mesec dana kupila sam paket kurseva: PRIPREME ZA POLAGANJE CAMBRIDGE INTERNATIONAL DIPLOMA IN BUSINESS. Obično neki opšti utisak formiramo na kraju, ali ja u ovom trenutku želim sa…

Pre svega želim da vam se zahvalim na veoma brzom i profesionalnom pristupu. Jovan Knežević - Hong Kong


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: Adobe Photoshop CS5

Modul: Selekcija

Autor: Vuk Ninić

Naziv jedinice: Alatke za selekciju piksela


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test alatke za selekciju piksela
- Alatke za selekciju piksela (PDF dokument)Selekcija (Selection) izoluje jedan ili više delova dokumenta na kome radite. Korišćenjem ove Photoshop-ove mogućnosti u stanju ste da editujete (menjate) i primenjujete filtere i efekte na određenu oblast dokumenta, ostavljajući pri tome ostale njegove delove netaknutim.
 
Adobe Photohsop CS5 ima dva seta alatki za selektovanje rasterskih i vektorskih podataka. U ovoj lekciji pažnju ćemo posvetiti načinima selektovanja rasterskih podataka, a vektorsko selektovanje ćemo obraditi u lekciji o vektorima, kada će vam biti mnogo jasnije koja je razlika između vektora i rastera u Photoshop-u.
 
Selekcija može biti kopirana, pomerana ili sačuvana i uskladištena u alfa kanalu (Alpha Channel). Alfa kanal skladišti selekciju kao sliku koja je u Grayscale Mode-u, i to se naziva maska (Mask). Ova slika je indentična invertovanoj (obrnutoj) selekciji. Maska prekriva delove slike koji nisu selektovani, čuvajući ih na taj način od bilo kakvih promena. Ovakvu sačuvanu masku u svakom trenutku možete ponovo da pretvorite u selekciju, učitavanjem (Load) alfa kanala ponovo u sliku, Select > Load Selection...

Sve ovo biće vam razjašnjeno u ovoj i narednim lekcijama i video materijalima.

 

Selektovanje sa Marque Tools

Jedna od najosnovnijih Photoshop-ovih alatki za selektovanje je Marquee Tool. Ova alatka je napravljena da pomoću nje možete da izaberete osnovne geometrijske oblike.

 • Rectangular Marquee Tool (pravougaoni okvir) - kao što joj ime govori, ova alatka je potrebna ukoliko vam treba pravougaona selekcija. Nalazi se na samom vrhu palete alatki, ispod Move Tool-a, a u njenom padajućem meniju možete izabrati i Elliptical Tool, Single Row i Single Column Marquee Tool.
 • Elliptical Marquee Tool (Elipsasti okvir) – pravi selekciju u obliku elipse. Ukoliko želite da vam prilikom selekcije pravougaonik bude kvadratnog oblika, a elipsa bude krug, pre nego što izvršite selekciju, pritisnite taster Shift i držite ga dok je ne završite.
 • Single Row/Single Column Marquee definiše granice selekcije tako da dobijate kolonu, odnosno red širine jednog piksela.

 

Kao što ste ranije imali priliku da vidite, za svaku alatku u ToolBox-u, postoji novi red u Option Bar-u koji vam daje mogućnost dodatnih opcija.

Pošto izaberete alat, u Options baru će se pojaviti sledeće opcije:

 

A. Stvarate novu selekciju.
B. Na već postojeću selekciju dodajete novu selekciju (pre nego da izvršite selekciju ukoliko pritisnete taster Shift, videćete da se pojavio plusić kod kursora što znači da dodajete na već postojeću).
C. Iz postojeće selekcije oduzimate novu selekciju (ono što je kod dodavanja Shift, kod oduzimanja je Alt).
D. Pravite presek između postojeće selekcije i nove selekcije.

Ovo su standardne opcije, koje ćete naći kao dodatak u Option Bar-u, u svakom alatu za selektovanje.

U nastavku Options bara na raspolaganju su vam sledeće komande:

 

Feather - zamućuje (Blur) ivice selekcije, tako što pravi oblast prelaza između selekcije i piksela koji je okružuju. Ova opcija može da dovede do gubitka detalja u pograničnim oblastima selekcije. Feathering možete da definišete za Marquee Tools, Lasso Tool, Polygonal Lasso Tool ili Magnetic Lasso Tool, pri tome je potrebno da alat bude izabran, kako bi se pojavila traka sa njegovim opcijama (Options bar).

Ova komanda se takođe može primeniti i pošto ste izabrali selekciju, idite na:
Select > Modify > Feather (Shift+F6)

 

Anti-alias - ova opcija „pegla” nazubljene piksele na ivicama selekcije, tako što ublažava prelazak boja (Color Transition) između ivica selekcije i okolnih piksela. Menjaju se samo pikseli na ivicama, ne postoji oblast prelaza, tako da ova opcija ne dovodi do gubitka detalja. Opcija je veoma korisna kada se seče, kopira ili prenosi selekcija.

Anti-alias se bira pre nego što se alatka primeni jer nakon što se selektovanje izvrši, Anti-alias se ne može primeniti na selekciju.

Za Rectangular Marquee i Elliptic Marquee Tool možete u Options baru izabrati neki od ponuđenih stilova:

 • Normal proporcije selekcije biće utvrđene na osnovu povlačenja alata, tj. selekciju određujete povlačenjem.
 • Fixed Aspect Ratio - unosom validnih numeričkih podataka, postavljate odnos između visine i širine.
 • Fixed Size - pruža vam mogućnost upisa numeričkih podataka, za širinu i visinu selekcije. Vrednosti piksela moraju biti celi brojevi.

 

Da biste napravili selekciju, izaberite neki od Marquee alata, zatim kliknite levi taster miša i dok držite levi taster povucite kursor. Primetićete da se selekcija povećava što više udaljavate kursor od tačke na koju ste kliknuli. Kada selekcija poprimi odgovarajuće dimenzije, pustite levi taster. Ova tehnika važi u slučaju da je izabrani stil u Options bar-u Normal.

 

Da bi se početna selekcija prilikom povlačenja kursora širila iz svog centra, a ne iz neke ivične tačke, držite Alt.

 

Refine Edge - pomaže da na već odabranoj selekciji podešavate njene ivice.

 

Lasso Tool, Polygonal Lasso Tool i Magnetic Lasso Tool

Lasso Tool

Ukoliko imamo složeniji oblik na slici, koji se ne može precizno izabrati sa alatkama poput Rectangle i Ellipse Marquee, nešto što ima definisan oblik koji je van svake geometrije, onda možete napraviti selekciju uz pomoć Lasso, Polygonal Lasso i Magnetic Lasso alatke. S obzirom da selekciju morate da „obuhvatite” od - do tačke s kojom ste selekciju počeli. Ime je dobilo po kaubojskom lasu, pa je i sama ikonica takvog izgleda. Od svih alatki, laso je verovatno najlakša za upotrebu jer se jednostavno povlači slobodnom rukom oko objekta ili oblasti koju želite da selektujete. Kada izaberete ovu alatku u ToolBox-u (tastaturna prečica je L za laso koji je trenutno aktivan, a menjate ih na Shift+L), kursor će izgledati poput ikonice Lasso. Kliknite na mesto gde želite da započnete selekciju i držeći levi taster miša, nastavite da „crtate” preko zamišljene selekcije dok ne dođete do tačke sa koje ste počeli iscrtavanje. Ukoliko ne dođete do iste, Photoshop će ravnom linijom sam zatvoriti selekciju, od tačke gde ste stali do početka. Ukoliko želite da uradite to preciznjije, zumirajte sliku (Ctrl++), uključite/isključite opciju da vam slika bude preko celog ekrana (Full Screen) pritiskom na taster F, kako biste preglednije radili. U slučaju da dođete do kraja ekrana držite taster Space, koji će vam uz pomoć Hand Tool-a za navigaciju, dati mogućnost da pomerite navigacioni ekran u pravcu koji vam odgovara. U slučaju da napravite neku grešku u toku crtanja koja vam ne odgovara, ne brinite, nastavite sa iscrtavanjem, a tu grešku ćete prepraviti na kraju dodajući selekciji oblasti koje niste zahvatili (držite Shift i dodajete oblasti koje nedostaju) ili oduzimajući višak (držite Alt i oduzimate oblasti koje su nepotrebne).

 

Polygon Lasso Tool

Polygon Lasso Tool se takođe iscrtava slobodnom rukom oko selekcije koju želite da izaberete samo što su sve linije pravolinijske. Za razliku od obične laso alatke, u radu sa Polygon Lasso nije potrebno da držite levi taster miša sve vreme dok crtate. Kada kliknete na tačku u kojoj počinjete sa selekcijom, videćete tanku pravu liniju koja će se protezati do sledeće tačke kojom nastavljate selekciju. Svakim klikom, dodaćete novu „sigurnosnu tačku” od kojih se formira cela selekcija. U zavisnosti od komplikovanosti crteža, imaćete manje ili više „sigurnosnih tačaka” prilikom selekcije Polygon Lasso alatkom. Za precizniji rad, ponovite postupak objašnjen za Lasso alatku tj. prebacite se na Full Screen Mode pritiskom na taster F, zumirajte crtež (Crtl+C), sigurnosne tačke postavljajte na manje razdaljine kako bi selekcija ispala preciznija, a ako dođete do kraja ekrana pritisnite taster Space i ručicom povucite navigacioni ekran u pravcu u kojem vam odgovara. Ukoliko niste zadovoljni sa pozicijom sigurnosne tačke, pritisnite taster Delete i Photoshop će vas vratiti na prethodnu.

 

Magnetic Lasso Tool

Za razliku od prve dve laso alatke, koje se kod Lasso alatke oslanjaju na vaš izbor crteža a kod Polygon Lasso alatke na „sigurnosne tačke”, Magnetic Lasso alatka ima opciju za detekciju ivica na osnovu boje. Prolazeći blizu ivica objekta koji želite da selektujete, Magnetic Lasso detektuje ivice i priljubljuje se uz njih svojim „sigurnosnim tačkama” poput magneta. Photoshop prepoznaje piksele različitih boja i osvetljenja, pa na osnovu toga ova alatka određuje gde je kraj nekog objekta. Što je veći kontrast između objekta koji selektujete i njegove pozadine, to će i Magnetic Lasso biti tačniji. Za lakše crtanje oko objekta pritisnite taster Caps Lock i tako uvećajte/smanjujete prikaz alatke. Photoshop detektuje samo oblast u okviru kruga, sve izvan toga je ignorisano. Što je ivica bliža centru kruga, to je veća šansa da je Photoshop tačnije oiviči. Ukoliko niste zadovoljni tokom kojim selekcija ide, taster Delete vam briše po jednu „sigurnosnu tačku” od poslednje koju ste prikačili ka prvoj.

 

Kao što vidite, prvi deo Options Bar-a je identičan kao i kod predhodnih alata, dok su vam na raspolaganju još neke opcije:

 • Width - da biste podesili širinu područja koje se detektuje, upišite broj u ovo polje. Taj broj se odnosi na broj piksela (po predefinisanim vrednostima) od kursora, koji će biti semplirani.
 • Contrast - ovo polje postavlja osetljivost Lasso alatke na ivice koje će biti unutar oblasti koja se detektuje. Broj može biti izražen u procentima, od 1%–100%.
  Manji broj = veći broj ivica.
 • Frequency - ovo polje određuje broj Fastening Point-a, tj. tačaka koje određuju selekciju. Što je veći broj, odnosno što su Fastening Point-i učestaliji, to će selekcija biti preciznija.
 • Tablet Pressure -  kliknite na ovu opciju, ako koristite tablu za crtanje.

 

Quick Selection i Magic Wand Tool

Najveća razlika između ove grupe alata za selekciju i Lasso alata je u tome što Lasso obuhvata selekciju spoljne strane dok Quick Selection i Magic Wand Tool to rade iznutra tragajući za istim ili sličnim bojama, teksturama...

Magic Wand Tool (magični štapić) pruža mogućnost da izaberete određeni deo dokumenta, na osnovu sličnosti u bojama, bez toga da morate da pratite njegove spoljne linije (Outline). Klikom na određenu boju, alatka će izabrati površinu u zavisnosti od parametara koje prethodno podesite u Option Bar-u.

Tolerance - da li će selekcija da obuhvata oblast ili oblasti samo jedne, ili više boja, zavisi od podešavanja Color Range-a, odnosno tolerancije (Tolerance), u Option bar-u za ovaj alat.

 

Opcije u Options bar-u Magic Wand Tool-a su:

 • Contiguous - čekiranjem ove oblasti selekcija će obuhvatiti samo oblasti koje su povezane, drugim rečima ako se na dokumentu nalaze dve oblasti crvene boje, a one nisu povezane, čekiranjem ove opcije selektovaćete samo onu oblast na koju kliknete.
 • Sample All Layers - selektuje uzimajući uzorak (Sample) boja koje se nalaze na svim dokumentima. Ako ova opcija nije uključena, Magic Wand Tool uzima uzorak boja samo sa trenutno aktivnog Layer-a.
 • Quick Selection Tool (brza selekcija) – donekle slična alatka kao magični štapić, ali je prevazilazi svojim opcijama u potrazi za sličnim bojama i strukturama na slici. Dok sa magičnim štapićem kliknete i čekate da vidite rezultat nadajući se najboljem, ova alatka vam daje mogućnost da izaberete oblasti prelazeći četkom preko njih. U Option Bar-u možete podesiti veličinu četke za precizniji rad. Kao što smo videli i ranije, sa ovom alatkom možete oduzimati površine u okviru selekcije koje Vam nisu potrebne, i to na isti način kao što ste ih dodavali - detekcijom boje. Da bi ste to uradili, držite taster Alt kada kliknete levi taster miša ili u opcionom baru izaberite ikonicu četke sa minusom na sebi (subtract from selection – oduzeti od selekcije).

 

Selekcija pomoću komande Color Range

Color Range komanda selektuje određeni deo slike na osnovu neke boje ili raspona boja (Color Range) bilo unutar određenog dela dokumenta (određenog selekcijom), ili celog dokumenta. Ova komanda nije na raspolaganju prilikom rada sa 32 bit-nim dokumentima.

Da biste pokrenuli prozor ove komande, idite na: Select > Color Range…

Meni prozora Color Range

 

Centralni deo prozora zauzima Preview selekcije, odnosno slike:

 • Selection - prikazuje približno kako će izgledati selekcija, na osnovu boje ili boja koje ste semplirali, bele oblasti su selektovane, crne neselektovane.
 • Image - prikazuje celu sliku. Selekcija se vrši tako što na željenu boju kliknete Eyedropper Tool-om. Pošto pipetom izaberete sa originalne slike, ili Preview oblasti (u slučaju da ste selektovali Image) određenu boju, klikom na pipetu pored koje je znak (+), možete dodati još boja selekciji, a na pipetu pored koje je (-) oduzeti.
 • Fuzzines - klizač omogućava da povećate, odnosno smanjite opseg boje (Color Range), on je predstavljen u vidu sive boje u okviru Preview dela prozora.
 • Range - klizač kojim određujete domet selekcije na osnovu izabrane boje. Klizač je dostupan samo ako je uključena opcija Localized Color Clusters.
 • Localized Color Clusters - omogućava određivanje dometa selekcije i to od tačke koja je uzeta kao primer boje. Ukoliko ova opcija nije uključena, selekcija se vrši po celoj fotografiji.

 

Kada jednom izaberete selekciju koju i dalje nameravate da koristite, možete je sačuvati, i ponovo učitati. Ovo možete uraditi direktno iz Color Range prozora, preko dugmadi Save, odnosno učitati već sačuvanu na Load.

U slučaju da želite da sačuvate već postojeću selekciju, to možete učiniti Select > Save Selection... opcijom.

 

Ako ste u Channel padajućem meniju ostavili New, selekcija će se uskladištiti u alfa kanalu (Alpha Channel) dokumenta, koji možete da pogledate klikom na Channels jezičak Layer palete. U polje Name, upišite ime selekcije, potrudite se da ime bude opisno, kako biste prilikom korišćenja Load Selection komande lako prepoznali o kojoj se selekciji radi u slučaju da ih imate više.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:2


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: