Utisci korisnika

"Želim da kazem da iako sam tek na pola, da sam oduševljena ovim načinom na koji stvari funkcionisu!" Stanislava Kraguljac, Beograd

Veoma sam zahvalna na Vašem brzom odgovoru i želela bih da Vam se zahvalim na pažnji koju ste pokazali. Radica Nedelčev - Beograd


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: Adobe InDesign CS5.5

Modul: Eksportovanje i štampanje dokumenata iz InDesign-a

Autor: Vuk Ninić

Naziv jedinice: Štampanje dokumenata


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test štampanje dokumenata
- Štampanje dokumenata (PDF dokument)Kako bismo se uverili da je naš dokument spreman za ispravno štampanje, koristimo Package opciju. Pristupamo joj iz menija File > Package... Pomoću ove opcije imamo mogućnost pregleda celog dokumenta. Sa leve strane prozora nalaze se odeljci sa opcijama za proveravanje fontova, slika, boja itd.

 

 

 

 1. Skraćeni pregled informacija vezanih za fontove koje ste koristili u dokumentu u slučaju greške ili obaveštenja ispred imaćete uzvičnik u trouglu označen sa (D)
 2. Skraćeni pregled informacija vezanih za unešenu grafiku — Linked i Embedded Files
 3. Skraćeni pregled informacija o korišćenim procesnim i spot bojama
 4. Oznaka koja upućuje na određeno obaveštenje ili grešku
 5. Ostali odeljci čijim izborom možete videti detaljnije informacije o fontu, unešenim grafikama, korišćenim bojama, pripremi za štampu


U Fonts odeljku možete prekontrolisati fontove koje ste koristili. InDesign će automatski postaviti listu fontova koje ste koristili u dokumentu. Klikom na font dobijate informacije o njemu.

 

 

 

 1. Lista korišćenih fontova
 2. Informacije o poziciji Fonta na Vašem računaru, imenu i mestu korišćenja u dokumentu
 3. Ukoliko je štiklirana, ova opcija će prikazati samo potencijalne probleme vezane za korišćene fontove
 4. Otvara Dialog Box Find Font koji možete naći i u padajućem meniju Type. Uz pomoć njega možete locirati korišćeni Font u dokumentu, promeniti mu stil ili ga zameniti drugim Fontom


U Links and Images odeljku imamo informacije o unešenim grafikama i vezama (Links) do njih na hard disku. Kao i kod fontova, možemo kliknuti na sliku iz liste kako bismo dobili informacije poput veličine, kvaliteta, veze itd.

 

 

 

 1. Lista ubačenih grafika u dokument — Linked ili Embedded
 2. Informacije o selektovanoj grafici u prozoru iznad (A)


U Color and Inks odeljku nalazi se lista svih boja u dokumentu koje će se odštampati, procesnih boja i eventualnih Spot boja koje ste koristili.

U Print Settings odeljku nalazi se lista sa poslednjim podešavanjima u prozoru za štampanje dokumenata.


Pakovanje dokumenata za štampanje — Package

U jednoj od prethodnih lekcija objašnjeno je da InDesign prilikom importovanja slike zapravo ne stavlja grafiku u dokument, već nam daje pregled slike i vezu do tog grafičkog dokumenta na hard disku. U slučaju da šaljete nekome dokument na štampanje, morate mu poslati i sve linkovane slike, a takođe i fontove koje ste koristili. Na sreću, ne moramo ručno tražiti i kopirati sve fajlove koje ste koristili pri izradi dokumenta. Za takve stvari nam služi Package... Package u bukvalnom prevodu znači Paket, što ćete i napraviti u slučaju da pokrenete komandu Package. Taj paket u stvari podrazumeva Folder u kojem će InDesign sačuvati, pored kopije InDesign dokumenta, zaseban folder Fonts u kojem će se nalaziti svi iskorišćeni fontovi, kao i folder Links u kojem će se nalaziti kopije svih grafika koje ste importovali u InDesign dokument.

Nakon što je uradio proveru dokumenta za štampu, InDesign će Vas obavestiti da su se javili mogući problemi prilikom pregleda i pitaće Vas da li želite da pogledate  o čemu se radi ili da nastavite sa pakovanjem. Za nastavak kliknite Package, potom će Vam se pojaviti prozor u kome možete napisati instrukcije za štampariju, kao i Vaše informacije. InDesign će sve napisano da postavi unutar foldera, u .txt formatu,  gde se nalazi i dokument za štampu. Za nastavak kliknite na Continue. Nakon upisivanja instrukcija možemo dati ime, kao i izabrati mesto na hard disku gde želimo da postavimo folder u kome će biti smešteni svi potrebni dokumenti za štampanje. Takođe, u istom prozoru možete kontrolisati i šta sve želite da ubacite u taj folder.

 

 

Dialog Box za odabir lokacije foldera koji čuvamo, pregled već napisanih instrukcija (Instructions...),
kao i štikliranje svega što želimo da uključimo kao kopije u novom folderu

 

Kada pakujemo dokument, InDesign ga u stvari ne premešta, već ga kopira u ovaj folder. Na kraju, kliknite na  Save kako biste sačuvali spakovani folder. Sledi obaveštenje da u dokumentu postoje licencirani fontovi koji ne dozvoljavaju da se šalju drugim ljudima. Ovo je samo upozorenje, ništa više, i pošto šaljemo dokument na štampanje neće biti nikakvih problema. Tako da možete kliknuti na OK i folder je spreman za štampariju.


Štampanje iz InDesigna

Kada vršimo profesionalno štampanje InDesign dokumenta, videli smo da moramo da pripremimo Package... i folder sa svim potrebnim dokumentima za štampariju. Kako biste dokument odštampali direktno iz InDesigna, na Vašem kućnom štampaču, pokrenite Dialog Box Print za štampu, komandom File > Print...

 

 

 

 1. Print Presets — predefinisane opcije za štampanje dokumenata iz InDesign (programske i Vaše lične koje ste sačuvali posle podešavanja klikom na komandu Save Preset...)
 2. Printer — padajući meni za odabir štampača koji će odštampati dokument
 3. Printer Description — u zavisnosti od opisa štampača automatski će biti onemogućene određene opcije
 4. Broj kopija štampanih stranica i eventualni obrnuti redosled štampanja (Reverse Order)
 5. Određivanje stranica koje se štampaju (All ili Range); štampanje Duplerica i Master stranica
 6. Meni sa opcijama štampanja slojeva svih, svih vidljivih ili svih vidljivih i onih koji se mogu odštampati
 7. Štampanje objekata koje ste naznačili kao Non-Printing (selektovani objekat može biti non-printing, ukoliko to naznačite u panelu Atributes koji otvarate komandom Window>Output> Atributes štikliranjem Check Box-a Nonprinting)
 8. Štampanje praznih stranica
 9. Štampanje vidljivih vođica i osnovnih mrežnih linija
 10. Odeljci za specifična podešavanja prilikom štampanja
 11. Pregled papira za štampu
 12. Ulazak direktno u opcije odabranog štampača za rad


U Setup odeljku sa leve strane dobićete parametre za podešavanje veličine i orijentacije papira, kao i uklapanje sadržaja na stranici.

 

 

 

 1. Meni sa ponuđenim standardnim veličinama papira na kojima će se vršiti štampa
 2. Orijentacija štampanog dokumenta na stranici
 3. Skaliranje dokumenta na papiru — procentualno uvećanje/umanjenje biće proporcionalno ukoliko aktivirate opciju Constrain Proportion
 4. Skaliranje (uvećanje/umanjenje) dok dokument ne stane ceo na papir
 5. Pozicioniranje dokumenta na papiru


U Marks and Bleed odeljku možete dodati markere na stranici, kao što su registracione oznake itd. U Bleed and Slug delu nalazi se kontrola štampanja objekata koji vire van granice papira.

 

 

 

 1. Aktivacija i podešavanje markera
 2. Opcije za podešavanje Bleed oznaka za isecanje kao i Slug prostora


U Output odeljku kontrolišete boje koje će biti odštampane.

U Graphic odeljku podešavate kako će biti odštampane grafike koje su unošene u dokument koji se štampa.

U Advanced odeljku podešavate kvalitet kreiranih efekata u dokumentu, posebno u slučaju da Vam se preklapaju transparentni objekati na stranicama. Ako želite da podesite najbolji kvalitet, izaberite High Resolution.

Kada sve podesite, komandom Print započećete štampanje dokumenta.


Live Preflight

Postoji još jedan način da kontrolišete eventualne greške na osnovu zadatih parametara koji su Vam potrebni za dokument u kojem radite. Ta opcija za kontrolu grešaka naziva se Live Preflight. U radu će Vam pomoći panel Preflight, do kojeg dolazite komandom Window > Output > Preflight, ili pop-up meni na samom dnu radne površine, koji prikazuje eventualni broj grešaka i odakle takođe možete otvoriti panel Preflight. Tastaturna prečica je Alt+Shif+Ctrl+F.

 

 

Pop-up meni Preflight otvarate klikom na trougao nadole; štikliran je Preflight Panel, što nam ukazuje na to da je aktivan

 

InDesign u realnom vremenu (Live) proverava Vaš dokument i, ukoliko ima grešaka, obaveštava o njima, samim tim ubrzava rešavanje eventualnih problema. Ako izaberete opciju Preflight Panel, otvoriće se panel sa svim informacijama o problemima vezanim za aktivni dokument.

InDesign vrši pretragu eventualnih grešaka na osnovu Profila (parametara) koji smo postavili. Standardni (Default) će biti Basic (working). Najbolje bi bilo da sami napravite Profil na osnovu kojeg će biti izvršavana provera od strane InDesigna u okviru dokumenta. To možete uraditi na dva načina — aktiviranjem komande Define Profile... iz gore prikazanog pop-up menija, ili ukoliko u opcijama panela Preflight pokrenete istoimenu komandu koja će otvoriti Dialog Box za kreiranje novog profila Preflight Profiles.

 

 

 

 1. Postojeći Preflight Profili (trenutno aktivan je tek kreiran novi profil)
 2. Kreiranje novog Preflight Profila
 3. Brisanje izabranog profila (Basic Profil ne može biti obrisan)
 4. Prefligh Profile Meni — daje Vam mogućnost unošenja sačuvanog profila, eksportovanja Vašeg profila na Vaš računar
 5. Odeljci za podešavanje parametara na osnovu kojih InDesign traži greške:
  • General — prikazuje opšte odlike i opis profila
  • Links — proverava da li nedostaju adrese (Link) ubačenih grafika,  da li su URL linkovi nepristupačni
  • Color — sadrži parametre koji se odnose na upotrebljivane boje, režim boja i sl.
  • Images and Objects — sadrži parametre za kontrolu rezolucije, providnosti, neproporcionalnog skaliranja unetih grafika itd.
  • Text — sadrži parametre za kontrolu teksta — fontova koji nedostaju, preuređenog teksta po dodavanju određenog stila, minimalna visina fonta, itd.
  • Document — sadrži parametre za proveru veličine i orijentaciju stranica, potreban broj stranica, evidenciju praznih stranica, kontrolu da sve stranice budu iste veličine i orijentacije itd.


Na osnovu svih podešenih parametara, u panelu Preflight će po kategorijama biti poređani eventualni problemi koji se ne poklapaju sa Vašim odlikama profila, a klikom na bilo koji od njih u delu ispod — Info dobijate detaljnije informacije. U ovom panelu možete isključiti i ponovo uključiti Live Preflight klikom na CheckBox On.

 


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:2


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: