Utisci korisnika

Da li zato što je DLS novina kod nas (bar za mene)ili još više što će mi koristiti, tek, nalazim da je Arhitektura, izgradnja i održavanje PC računara prava stvar i svakom…

Pre svega želim da vam se zahvalim na veoma brzom i profesionalnom pristupu. Jovan Knežević - Hong Kong


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: Adobe Dreamweaver CS5.5

Modul: Šabloni (Templates)

Autor: Vuk Ninić

Naziv jedinice: Šabloni (Templates)


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Test šabloni (templates)
- Šabloni (Templates) (PDF dokument)U okviru jednog sajta uobičajeno je da sve stranice, ili barem većina njih poseduje određene zajedničke elemente. Ti elementi mogu biti Header, Footer, navigacija, logo sajta i tako dalje.

Da se postavljanje ovih elemenata ne bi radilo na svakoj stranici posebno, koriste se šabloni (Template). Svi zajednički elementi stranica mogu se definisati i zaključati i sve promene koje načinimo na šablonu automatski se primenjuju na sve zavisne stranice. Pomoću šablona možemo da kontrolišemo koji delovi stranice će moći da se edituju, a koji će biti fiksni na svim stranicama sajta. Ova opcija je pogotovo zgodna ukoliko prosleđujete nekom drugom da sajt popuni podacima i želite da ograničite mogućnost greške.

Šabloni su posebni fajlovi sa ekstenzijom dwt i od jednog šablona možemo napraviti više HTML strana. Ukoliko kasnije promenimo šablon, možemo automatski promeniti sve strane kreirane na osnovu njega.

Sami dwt šabloni se koriste kao kostur za buduće stranice koje kasnije kreiramo i snimamo. Kada postavljamo na udaljeni server, nije potrebno kopirati dwt fajlove.

 

Grafički prikaz funkcionisanja šablona

 

Na primer, kreiraćemo osnovu rasporeda i izgleda svih strana u jednom fajlu. Dodaćemo logo, navigaciju, centralni i sporedni sadržaj (main i sidebar) i tako dalje. Potom možemo tu stranu snimiti kao dwt fajl tako što ćemo izabrati File > Save As Template iz padajućeg menija. Osim toga, možemo izabrati i blanko template iz New Document dijaloga (File > New).

 

Snimanje strane kao šablon (template) u dwt formatu

 

Možda je začuđujuće što se ne pojavljuje klasičan dijalog za snimanje fajla, već ovaj koji vidimo na slici. Možemo izabrati i podesiti:

  • Site - u okviru kog sajta želimo da snimimo šablon. Trenutno aktivan je izabran u startu.
  • Existing templates – vidimo spisak postojećih šablona (ukoliko postoje) i možemo presnimiti preko nekog od njih.
  • Description – opis za novi template. Može biti duži opis sa razmacima i drugim karakterima.
  • Save as – ime našeg novog šablona (kratko i bez razmaka).

Pošto potvrdimo, DW će u okviru našeg sajta kreirati novi folder pod nazivom Templates  i u njega smestiti novi dwt fajl. Ukoliko smo radili na postojećem HTML fajlu, on ostaje netaknut. Templates folder ne bi trebalo da menjamo, pomeramo i slično. Njega ne postavljamo na server pošto završimo sajt.

 

Novi Templates folder i dwt fajl u Files panelu

 

Dodavanje izmenjivih (Editable) regiona

Ukoliko bismo samo snimili šablon koji smo kreirali malopre, nijedan njegov deo ne bi bio izmenjiv. To znači da, ukoliko bismo kasnije napravili novu stranu na osnovu tog šablona, nijedan njen deo ne bi bio izmenjiv. Takav šablon je praktično neupotrebljiv. Dreamweaver će nas čak i upozoriti na taj detalj ukoliko pokušamo da snimimo.

 

Upozorenje ukoliko pokušamo da snimimo šablon bez izmenjivih regiona

 

Pošto ne želimo da kreiramo takav, neupotrebljiv šablon dodajemo izmenjive regione.

Samo ono što je unutar njih će biti podložno promenama na zavisnim stranama. Ukoliko postavimo takav region unutar objekta na strani, možemo menjati njegov sadržaj, ali ne i strukturu. Na primer, možemo postaviti izmenjiv region unutar h1 taga. U tom slučaju, na strani je moguće promeniti tekst naslova, ali ne i sam tag iz h1 u h2 i slično. Sa druge strane, regioni mogu biti oko tagova ili delova strane (div i sl). U malopređašnjem primeru smo mogli postaviti region oko h1 taga i tada bi na strani mogli promeniti iz h1 u h2 i slično.


Samo dodavanje izmenjivih regiona je prilično jednostavno. Postavićemo kursor gde želimo da dodamo region ili oko nekog elementa/elemenata i izabrati Insert > Template Objects > Editable Region iz padajućih menija. Pojaviće se dijalog sa sledeće slike u kome je potrebno uneti naziv novog regiona.

 

Dodavanje novog editabilnog regiona

 

Region će biti vidljiv u dizajn prikazu kao plavi okvir sa karticom na kome je prikazan njegov naziv. Sam region možemo lako selektovati klikom na njega direktno ili putem tag selektora, u kome se pojavljuje kao i ostali tagovi. U Properties Inspectoru jedino podešavanje je ono za naziv (name) regiona, koji možemo promeniti, ali mora biti unikatan.

 

Editabilni region u dizajn prikazu

 

Kada pokušamo da snimimo dwt, DW će nas upozoriti ukoliko je neki od regiona postavljen unutar elementa tako da je samo njegov sadržaj izmenjiv. Pomenuli smo taj detalj i primer ukoliko postavimo unutar h1 taga. Uglavnom je slučaj da smo to želeli, ali, u suprotnom, može biti koristan podsetnik kako bismo proverili o čemu se radi.

Notifikacija za region unutar block taga

 

Dodavanje opcionih (optional) regiona

Pored izmenjivih regiona, postoje i opcioni regioni. Oni se mogu pojaviti ili ne, praktično uključiti/isključiti na zavisnim stranama. Njihovo kreiranje je slično izmenjivim regionima, i dodajemo ih putem padajućeg menija Insert > Template Objects > Optional Region, pri čemu će se otvoriti sledeći dijalog.

 

Novi opcioni region

 

Potrebno je uneti ime opcionog regiona i izabrati da li će biti po default podešavanju biti vidljiv ili ne (Show by default). Važno je napomenuti da opcioni regioni nisu nužno i izmenjivi. Imaće fiksiran sadržaj koji možemo prikazati/sakriti. Ako želimo da budu i opcioni i izmenjivi istovremeno, moramo definisati i izmenjiv region, kako smo pričali ranije.
Dodavanje regiona koji se ponavljaju (Repeating Regions)

Ponekad je potrebno kreirati stranu sa elementima, delovima koji se ponavljaju. Na primer, kreiramo stranu sa proizvodima. Velika je verovatnoća da ćemo imati više elemenata koji imaju istu strukturu, a drugačiji sadržaj. Naziv proizvoda, slika, cena, opis i tako dalje. Da ne bismo ručno unosili svaki od njih, možemo definisati regione koji se ponavljaju i lako dodavati i brisati po želji.

Izabraćemo Insert > Template Objects > Repeating Region 

 i u dijalogu koji se pojavi uneti ime.

Unos regiona koji se ponavlja

 

Kao i opcioni regioni, regioni koji se ponavljaju nisu u startu izmenjivi.

Kasnije, na zavisnim stranama, oko regiona se pojavljuju kontrole putem kojim možemo dodati/obrisati ili promeniti redosled stavki koje se ponavljaju.

 

Postavljanje izmenjivih atributa


Pored izmenjivih ili opcionih delova strane, možemo izabrati tag i na njemu postaviti izmenjiv atribut. Tako možemo, na primer, dozvoliti da se na zavisnoj stranici menja klasa naslova h1 ili slično. Izabraćemo tag na kome želimo da omogućimo to i izabrati iz padajućih menija opciju Modify > Templates > Make Attribute Editable.

 

Podešavanja izmenjivog atributa

 

Možemo podesiiti sledeće:

  • Attribute  - podešavamo koji atribut želimo da načinimo izmenjivim. Možemo dodati atribut na dugme Add.. desno od menija.
  • Make attribute editable opcija omogućava podešavanja niže.
  • Label – biramo oznaku. Preporučujem unošenje smislenog naziva kako bi kasnije u listi mogli lako da nađemo onu koja nam treba.
  • Type – tip vrednosti atrubuta koji se unosi na zavisnoj stranici.
  • Default – default vrednost atributa.Kreiranje strane na osnovu šablona

Kada želimo da kreiramo novu stranu koja bi bila zavisna od šablona, najlakše je da u New Document dijalogu (File > New) izaberemo kategoriju Page From Template, lokalni sajt i potom sam template. Važno je da pri tome ostavimo uključenu opciju Update page when template changes. Tako ćemo osigurati da se i strana izmeni, pošto eventualno izmenimo šablon.

 

Opcija koja pri kreiranju strane ostavlja šablon povezan sa zavisnom stranom

 

U toku rada možemo koristiti i opciju Modify > Templates > Update Curent Page kako bismo osvežili tekuću stranu, odnosno opciju Modify > Templates > Update Pages… kako bismo osvežili sve strane sajta u odnosu na šablon.


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:0


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: